Kringloopwinkel Anna Paulowna is veel meer dan alleen een Kringloopwinkel.

Na een gesprek met kersverse eigenaresse Mandy Minnaard werd ons dat wel duidelijk.

Mandy was voor haar start als eigenaresse al geen onbekende in de Kringloopwinkel want Mandy is vijf jaar geleden al begonnen om de dagbesteding binnen de Kringloop op te gaan zetten. Helaas besloot de stichting zijn handen ervan af te trekken en dat zou inhouden dat Mandy haar baan zou verliezen maar wat zij eigenlijk nog veel erger vond, waar moesten alle cliënten heen? De stichting bood haar de kans om de dagbesteding door te zetten en de gehele Kringloopwinkel over te nemen. Maar dat is tegenwoordig nogal een opgaven om dat voor elkaar te krijgen qua financiering bij de bank. Maar Mandy put kracht vanuit haar geloof en vertelt ook dat het in gods handen lag. Maar het wonder geschieden toch, en de Kringloopwinkel werd vanaf september 2018 van een hele trotse Mandy! Eigenlijk is alles hetzelfde gebleven behalve het bestuur, het team van de dagbesteding is zelfs bijna helemaal nog compleet.

Mandy is er maar druk mee en ze werkt eigenlijk wel dagelijks, niet fulltime natuurlijk want ze is ook hard nodig binnen haar jonge gezinnetje. Zij is trots mama van twee prachtige zoons, de oudste Nathan en de jongste Davy. Davy is eigenlijk ook een grote reden waarom zij de winkel perse wilde overnemen. Davy is namelijk geboren met het Syndroom van Down. Ze merkt dat er toch nog een stempel door mensen op kinderen/mensen met een aangeboren afwijking wordt gedrukt, het lijkt wel een beetje angst te zijn. De angst van het niet weten hoe om te gaan met mensen met een beperking. Niet alleen de samenleving drukt zijn stempel erop maar ook het bedrijfsleven en het onderwijs.  Hier kunnen ze ook mee gaan vastlopen als ze ouder worden op het gebied van leren, stagelopen, werken noem maar op. Davy is een heerlijk vrolijk en open kind en ontzettend pienter. Dus eigenlijk denkt Maandy dat hij er wel komt, maar mocht dit toch niet zo zijn dan heeft Davy later altijd een plek heeft waar hij terecht kan. Op deze plek kan hij werken op zijn eigen manier, tempo en op elk gewenst niveau.

De kringloopwinkel is namelijk een plek waar jeugd en oudere samen kunnen komen.

Jeugd en oudere die moeite hebben om mee te komen in de samenleving, die een beperking hebben, die eenzaam zijn of thuis problemen hebben. Hier kunnen ze op hun eigen tempo zichzelf ontwikkelen. Ze worden geprezen om wat ze goed doen en ze krijgen positiefe feedbackbeïnvloed als ze ergens nog op kunnen verbeteren. Er zijn zelfs al mensen geholpen aan weer een baan volop in de samenleving, jeugd die de verkeerde kant op dreigde te gaan zijn weer geholpen  op het rechte pad. Mandy heeft zo’n 25 medewerkers en vrijwilligers en zonder dit team zou ze het ook niet kunnen doen. Op deze manier van een geweldig team om haar heen hebben kan zij thuis ook nog volop aanwezig zijn.

Zoals in het begin van het stuk al geschreven, het is niet alleen maar een kringloopwinkel het is veel meer dan dat het is natuurlijk een bedrijf, maar de cliënten komen op 1 en niet te vergeten de medewerkers! Mandy wilt dat iedereen plezier heeft in wat ze doen en ze ondersteunen in de goede dingen en begeleiden in de dingen die nog wat beter kunnen. Ze kijkt heel erg naar de mens en naar wat ze heel goed kunnen en helpt ze waar het wel nodig is zodat ze helemaal kunnen reïntegreren. Mandy helpt ook gewoon mensen die bij haar binnen wandelen en zodoende hun verhaal vertellen ook met ondersteuning qua school en wonen en de tools voor een job. Mandy zit al zolang in het zorg en begeleiden vak dat zij een ongelofelijk groot netwerk heeft en dus de juiste wegen weet te bewandelen voor de mensen. Dit is voor de mensen nooit het eindstation, dit is het opstapje naar meer!

Een toekomstbeeld heeft zij absoluut, ze wilt steeds meer een soort van buurtcentrum gaan worden waar iedereen van jong tot oud terecht kan met zijn of haar verhaal. Ze wilt verbinden, mensen weer nader tot elkaar brengen. Mensen meer bewust laten worden van problematiek van andere om hun heen, ze wilt een samenzijn worden. Ook zou ze er slaapplekken willen gaan creëren voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben of gewoon weg als hun thuis wat geen goede omgeving voor ze is. Ze deelt veel met haar cliënten zo eten ze steevast elke dag samen in de middag een broodtafel in de kantine en werd er zo op zijn tijd s’ avonds gekookt omdat sommige cliënten dat niet zelf thuis kunnen. Mandy zal op deze voet door blijven gaan, ze wilt die warme hand blijven toereiken aan degene die dat nodig hebben zowel voor jong als oud.

Uiteraard is ze blij dat de Kringloopwinkel lekker loopt en steeds beter en weer meer gevonden wordt, want uiteraard zijn ze qua inkomsten afhankelijk van de winkel.

Wel wilt ze nog wel even melden dat er toch veel spullen worden gebracht bij de Kringloop die helaas echt niet meer bruikbaar zijn. Hierdoor belandt het bij hun in hun vuilcontainer, maar omdat zij een kringloopwinkel zijn mogen zij dit niet zo maar naar de vuilstort brengen, zij moet daar fors voor betalen en dat maandelijks. Dit zijn kosten die eigenlijk bijna niet gemaakt kunnen worden. Daarom wilt Mandy iedereen vragen goed te kijken naar de kwaliteit van de spullen die gebracht worden bij de kringloop en het anders zelf even naar de stort te brengen dan is het namelijk gratis.

Het geld wat zij daarop dan overhoudt kan zij dan steken in haar geweldige toekomstplannen en in de zorg en aandacht van haar cliënten.  

Raakt Media neemt haar petje af voor Mandy en alle medewerkers/vrijwilligers en wensen hun dan ook alle succes toe voor de toekomst. Wij gaan haar in de gaten houden en de Kringloop ondersteunen in de vorm van op zijn tijd teksten maken als er belangrijke dingen op stapel staan en op zijn tijd eens een post om zodoende de aandacht te vestigen op dit unieke project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *