Tuinmachineservice Mart Boukes echt familiebedrijf

Dertig jaar geleden besloot Mart Boukes zijn eigen onderneming in tuinmachines te starten. Omdat zijn oude werkgever Cavo Latuco (nu Welkoop/AgriFirm) Kolhorn verliet, zag Mart zijn kans schoon. Anno 2020 staat dochter Jolanda samen met haar broer Marcel aan het roer van het familiebedrijf Tuinmachineservice Mart Boukes.

“Mijn vader is in 1988 in eerste instantie gestart met alleen tuinmaaiers. Maar al gauw zag hij dat er ook vraag was naar andere tuinmachines en daar gaf hij graag gehoor aan. Zodoende groeide het bedrijf”, vertelt Jolanda. Rond 1990 wilde Mart graag zijn middenstandsdiploma halen, maar door drukte ging dit niet. Jolanda bood aan om de opleiding te volgen. “Eigenlijk was dit een grap, maar voordat ik het wist zat ik naast mijn fulltime job met mijn hoofd in de boeken. Twee jaar later was ik geslaagd en hielp ik mijn vader in de avonduren met de administratie.”

Een echt familiebedrijf
Dat ‘meehelpen’ groeide uit zijn jasje, waardoor Jolanda al gauw fulltime in het bedrijf werkte. Broer Marcel vond zijn plek in de robotmaaiers en de werkplaats. In 2007 besloten ze een VOF op te richten. Toen de zaak 25 jaar bestond, liet oprichter Mart Boukes weten een stapje terug te willen doen. “Eind 2017 is onze vader officieel uit het bedrijf gestapt. Hij is nu 70 jaar, dus de hoogste tijd om van zijn ‘pensioen’ te genieten. Maar helemaal loslaten kan hij het niet, want hij loopt nog regelmatig op de werkvloer rond. In de drukke periodes doen we nog graag een beroep op hem en hij vindt dat helemaal niet erg. Fijn dat dit zo kan!”

‘Ouderwetse’ persoonlijke aandacht
De showroom van Tuinmachineservice Mart Boukes is gevestigd aan de Havenweg 12b in Kolhorn. “Een fysieke winkel geeft naar mijn mening nog steeds een toegevoegde waarde. Door in gesprek te gaan met de klant kunnen wij een passend advies geven over de juiste tuinmachine, zodat diegene nog jarenlang plezier van zijn tuinmachine heeft.” Het is misschien een ‘ouderwetse’ manier van verkopen, maar het werkt anno 2020 nog steeds volgens Jolanda: “Mensen waarderen het als je een goed en persoonlijk advies kunt geven. Daarnaast kunnen ze de machines uitproberen en dat geeft toch meer vertrouwen dan een online afbeelding. Uiteraard hebben we een webshop, want je moet meegaan met de tijd, maar deze heeft meer een informatief doel.”

Technologische ontwikkelingen
Ook ziet Jolanda een ontwikkeling in de technologie van de tuinmachines. “Er is veel gaande op automatiseringsgebied en accu’s zijn helemaal in. Deze veranderingen en vernieuwingen in ons vakgebied zijn ontzettend interessant en dat motiveert ons ook om mee te ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld diverse soorten robotmaaiers in de showroom staan en tuinmachines op accu. Deze ontwikkelingen hebben ook effect op de werkplaats, want die moet mee veranderen. Marcel is nu bijvoorbeeld al gespecialiseerd in het onderhoud en de reparatie van robotmaaiers. We leveren onze klanten altijd een totaalpakket: niet alleen voor verkoop, ook voor service en onderhoud kan men bij ons terecht. Dat doen we al 32 jaar en dat houden we zo.”

Meer informatie, zie www.martboukes.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *