5G telefoon

Vorige week dinsdag presenteerde Apple vier nieuwe modellen iPhone 12: de iPhone 12, Mini, Pro en Pro Max. Alle vier hebben ze ondersteuning voor 5G. De goedkoopste iPhone 12, de Mini begint bij EUR 809 – de duurste 12 Pro Max kost EUR 1.609

Timing
De timing van de 5G-toestellen is gunstig. De uitrol van 5G in Nederland gaat voortvarend en mijn provider KPN heeft standaard 5G in de nieuwe abonnementen zitten.

Als je je aanvankelijke contractperiode hebt “uitgezeten” dan ben je “contractvrij” en kun je je abonnement verlengen/vernieuwen. Je kunt dan voor minder geld meer en snellere gigabytes per maand kopen. KPN biedt voor iets meer dan EUR 30 per maand (inclusief BTW) een abonnement met “onbeperkte data” (onbeperkt in NL en in EU 20 GB per maand) en onbeperkt bellen naar alle vaste en mobiele nummers in de EU. Dan heb je alleen nog
een 5G-toestel nodig.

Wow 🙁
Al jarenlang heb ik eigenlijk steeds minder interesse in de evenementen van Apple en hun telefoons. Ja, mijn primaire telefoon is een iPhone en ik gebruik hem dagelijks, maar de software laat te wensen over en ik heb al jaren dat wow-gevoel niet meer bij Apple. Hun telefoons zijn steeds iets sneller, groter, kleiner en nu dan met 5G.

Eerder schreef ik over het verdwijnen van het vergrootglas voor het selecteren van tekst op een iPhone. Daarvoor in de plaats kun je door de spatiebalk lang vast te houden een tekst selecteren. Dit werkt alleen als je al tekst aan het invoeren bent en dus een toetsenbord met spatiebalk in beeld hebt staan. Als je iets van je scherm wilt selecteren zonder dat je tekst aan het intoetsen bent, moet je lang op je scherm drukken en hopen dat je iPhone begrijpt wat je van plan bent. Ook het plakken van een telefoonnummer in de telefoon is een hoop gedoe. Ik heb een lange lijst van ergernissen die ik hier verder niet zal delen. Nog erger dan problemen met de interface (de besturing van de telefoon) vind ik de prijs. Met de huidige prijzen van de iPhones proberen mensen er zo lang mogelijk mee te doen. Aan de andere kant gaat een iPhone gemiddeld niet langer mee dan een alternatief toestel. Als een telefoon minder geld kost, is het ook minder erg als hij minder lang meegaat of als hij eerder “zijn technische relevantie verliest”. Het doet dan minder pijn om hem te vervangen.

Moto G 5G
Gelukkig is de wereld groter dan alleen Apple. Wist je dat – zonder grote aankondiging – Motorola eerder dit jaar de Moto G 5G lanceerde? Dit toestel heeft ondersteuning voor 5G, vier camera’s aan de achterkant en selfiecamera aan de voorkant. Daarnaast gaat de batterij twee dagen mee. Hij is verkrijgbaar vanaf EUR 327 en hij draait op Android. Het kán dus wel en fors goedkoper dan de minst dure iPhone SE 2020 die begint bij EUR 489 en die overigens voor dat geld geen 5G ondersteunt.

Wow?
Ik merk dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer enthousiast ben over een nieuwe telefoon.
Misschien ga ik er binnenkort wel eentje kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *