Blog 2, Zwerfie Anna Paulowna

´Hee, jij bent toch Zwerfie?´ ´Waarom maak je foto´s van zwerfafval?´ ´Wat ben je aan het doen?´

Zomaar wat vragen die ik steeds vaker hoor als ik op pad ben om zwerfafval op te ruimen.

Soms voelt het alsof je iets geks doet. Zeker omdat mensen toch naar me kijken als ik weer buiten loop met grijper en afvalzak (en inmiddels een gave bolderkar!!).

Maar in basis is het niets meer dan iets wat ik heel erg normaal vindt. Je rotzooi opruimen (en in mijn geval ook dat van een ander). Want is het niet zo dat wij toevallig op deze planeet terecht gekomen zijn? En dat diezelfde planeet ons voedt, ons drinken geeft en ervoor zorgt dat we voldoende zuurstof hebben?

Plastic vergaat niet
Waarom maken we er dan zo´n enorme bende van?! En wat kan ik nou doen aan die bende. Zo is het allemaal begonnen voor me. Ik heb 2 kleine kinderen en zij groeien op met de (in mijn ogen heel normale) regel dat je niets op straat gooit wat er niet hoort. Maar al die rommel van anderen…wat gebeurt daarmee als zij opgroeien? Veel van die rommel bestaat uit plastic. Plastic vergaat niet. Het valt hooguit in kleine stukjes uit elkaar. Dus als het niet opgeruimd wordt dan wordt het alleen maar meer en meer. En ik hoop oprecht dat zij niet opgroeien in een wereld waarbij plastic (hoe klein ook) letterlijk een gevaar wordt voor hun gezondheid.

Het helpt niet wat je doet
Nee, dat klopt…het helpt ook niet. Want elke plek die ik opruim ligt een dag (of 2) later weer vol met zwerfafval. Maar ieder stuk wat ik opruim belandt niet meer via via via in de beroemde plastic soep. En met behulp van social media probeer ik mensen bewust te maken van het probleem van zwerfafval. Ik maak het visueel en inzichtelijk met behulp van Litterati. Foto´s en aantallen zeggen soms zoveel meer dan duizend woorden.

Volgende keer zal ik je wat meer vertellen over waar het gevonden zwerfafval nou uit bestaat. Want daar heb ik inzage in door het gebruik van Litterati.

Uitdaging
Mocht je nou straks naar buiten gaan om even een gezonde wandeling te maken: neem eens een klein zakje mee en desnoods een handschoen… Ik ben benieuwd hoe snel je het zakje vol hebt met zwerfafval. Want het is geen probleem van ver weg…het begint op de hoek van de straat.

Schone groet, Zwerfie Anna Paulowna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *