Valencia: een stad van oud en nieuw

Mensen vragen mij regelmatig: ‘Wat is nu een perfecte en verrassende stedentrip?’ Ik noem dan vaak Valencia. In 2015 mocht ik deze stad bezoeken en ik was verrast. Een stad met zoveel tegenstellingen waar zoveel te zien is. En toch is vrijwel alles op loopafstand. Of fietsafstand!

Waarom een stad van oud en nieuw? Omdat deze stad beide elementen heeft. En daarnaast ligt Valencia aan het strand. Perfecte ingrediënten voor een stedentrip!

Oud Valencia
Het oude centrum van Valencia heeft veel bezienswaardigheden: mooie pleinen, historische gebouwen, kerken en kathedralen.
Catedral de Valencia y El Miguelete
Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard. Als je goed kijkt, zie je dat er verschillende stijlen gebruikt zijn. Een kleine klim naar boven en je komt bij de klokkentoren. Daar heb je ook een mooi uitzicht over de stad.
Torres de Serranos
De Torres de Serranos was vroeger een van de toegangspoorten van de stad. Tegenwoordig kun je deze beklimmen en heb je een spectaculair uitzicht over de stad.
Mercado Central
Wanneer ik in een andere stad ben, vind ik het altijd leuk om de markt te bezoeken. In Valencia is deze overdekt. Ook als je niets nodig hebt, is de markt zeker een bezoekje waard. Je vindt er onder andere verse groenten en fruit, vlees, vis, brood, maar ook veel noten, kaas en delicatessen. 
Ook het gebouw zelf is de moeite waard.

Nieuw Valencia 
In 2009 was de voltooiing van Ciudad de las Artes y las Ciencias. Deze ‘stad’ is ontworpen door de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava.  Je kunt het het beste omschrijven als futuristische gebouwen die lijken op Ufo’s. Deze worden omringd door vijvers. In het Nederlands noemen we dit de ‘Stad van Kunst en Wetenschap’. Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit deze zes gebouwen:

L’ Hemisferic: een 3D IMAX-bioscoop dat lijkt op een enorm ooglid.
L’Umbracle: bestaat uit twee delen. Deel één is een grote stadstuin waar je overdag gratis kunt wandelen tussen de palmbomen en tropische bloemen en prachtig uitzicht hebt op de rest van Ciudad de las Artes y las Ciencias. Deel twee verandert in de zomer ’s nachts in een openluchtdiscotheek.
Museo de las Ciencias Principe Felipe: wetenschappelijk museum vol interactieve tentoonstellingen, super leuk voor gezinnen met kinderen.
L’ Oceanografie: het grootste aquarium van Europa met wel zeven verschillende ruimtes.
Palau de les Artes Reina Sofia: operagebouw van Valencia. In oktober en november kun je er voorstellingen en concerten bezoeken. Tussen de voorstellingen door is het operagebouw te bezoeken als bezienswaardigheid.
Agora: alleen open voor privétentoonstellingen en bijeenkomsten. Dit gebouw staat aan het einde van Ciudad de las Artes y las Ciencias

Sportief Valencia
Valencia is de ideale stad voor een fietstocht. Je ziet zowel het oude gedeelte als het nieuwe. En je fietst ook heel makkelijk naar het strand. Een aanrader is om te fietsen door het Jardin del Turia. De Turia was voorheen een rivier die vaak overstroomde. Daarop besloot de regering de rivier droog te leggen en er een park voor fietsers, wandelaars en hardlopers van te maken. 

Valencia is zeer geslaagd als afwisselende stedentrip! Ook zo benieuwd naar deze Spaanse stad? Neem contact met mij op:
0653132415/ marieke@travelxlathome.nl
Of neem een kijkje op Facebook: @TravelXLMarieke

Marieke van Oorschot, travelagent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *