De boemerang corona

Afgelopen weken hebben we om ons heen gemerkt dat corona als een soort boemerang weer in hevigheid toeneemt. Als gevolg daarvan worden ook de teugels aangehaald en worden de maatregelen strenger.

Persoonlijk heb ik geen idee wat goed is of niet. En doordat ik niet afgestudeerd viroloog ben, reken ik erop dat mensen die wel verstand hebben van verspreiding van virussen het beste met ons voorhebben. En dus hou ik me zoveel mogelijk aan de maatregelen die er zijn.
Maar als ik op social media soms lees wat sommige mensen uitkramen, dan vraag ik me echt wel beetje af of ik naïef ben. Of ik té goedgelovig ben. Want corona zou volgens een groeiende groep mensen ‘bedacht zijn door de overheid om controle op ons uit te oefenen’. Anderen roepen dat de overheid ons land ‘kapot maken met de regels die ze opleggen’. Of denken dat ‘#ikdoenietmeermee’ ons gaan helpen in de strijd tegen dit virus.

Voor al deze complotdenkers heb ik een goede kijktip. De Netflix Documentair The Social Dilemma. Sowieso een aanrader als je wil begrijpen hoe Facebook, Insta, Twitter enzo je denken beïnvloeden.
Afgelopen week zag ik ook ineens dat studenten willen demonstreren omdat ze ‘recht hebben op fysieke lessen’. Want al dat online studeren werkt niet motiverend. Er ontstaan achterstanden en we missen onze studentenborrels. Huh? Echt? We zijn echt niet meer flexibel en aanpassingsvermogen is ons vreemd. Kom op jongens. Ik vind het ook lastig. En ingewikkeld. Je zal ondernemer zijn en door alle maatregelen glijdt alles door je handen. Dat is waardeloos (andere krachttermen zijn ook van toepassing). Maar de schuld aan de overheid geven is volgens mij geen oplossing. Denk je dat Rutte en Co dit willen?

Welnee. We zitten allemaal in dit schuitje. En Mark wil dolgraag nog een rondje als belangrijkste man van NL. Dan had hij ook liever een wereld zonder corona gehad met een florerende economie.
Dat nu maatregelen worden aangehaald hebben we allemaal te danken aan het feit dat het virus aan een keiharde comeback bezig is. En hoe dat kan? Al die mensen die afgelopen weken en maanden ‘schijt aan corona’ hadden. En letterlijk schijt aan degene die keihard werkt in de zorg om mensen te helpen genezen.

Daarom: Hou je aan de regels. Gebruik je gezonde verstand. Doe je het niet voor jezelf, dan voor je vader, moeder, oma of opa. Of voor de zorgmedewerkers die de komende periode met angst en beven tegemoet zien. Wees niet egoïstisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *