Goede voornemens voor 2020

Een nieuw jaar begint vaak met goede voornemens. De tweede maand van 2020 zit er bijna op. Wat ga jij dit jaar beter doen? Afvallen? Minder drinken? Stoppen met roken? Meer sporten? Of ben je al afgehaakt?

Cyber Security

Steeds vaker is cyber security in het nieuws. Mensen worden opgelicht via e-mail of WhatsApp, bedrijven worden gehackt en bestanden worden gegijzeld in ruil voor losgeld.

Overheden en bedrijven geven vaak aan dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft en toch gaat het telkens opnieuw mis. Waarom? Op papier is het makkelijk om de boel te regelen. “Wij doen onze uiterste best om uw en onze gegevens te beschermen met de adequate beveiligingsmiddelen die u van ons mag verwachten”. In praktijk blijkt dat lastig. Voor het maken van beleid heb je kennis en inzicht nodig. Niet iedereen heeft dat. Daarnaast kosten maatregelen tijd en geld. En net als je denkt dat je alles achter de rug hebt, kun je weer opnieuw beginnen!

Veel mensen hopen dat als ze dit ene ding nou regelen, ze daarna wel klaar zijn. Dat is niet het geval. Goede beveiliging is niet zozeer een moment in de tijd, waarop je alle gaten heb gedicht – het is veel meer een doorlopend proces, waarbij je de boel telkens iets veiliger maakt dan daarvoor. En steeds een stapje verder. Hoewel je altijd moet streven naar 100% veilig, moet je tegelijkertijd accepteren dat het nooit 100% veilig zal worden. Daarom:

Continue vooruitgang is beter dan uitgestelde perfectie

Om jouw gezin te helpen met continue vooruitgang heb ik daarom een lijstje van drie haalbare verbeterpunten voor 2020. Misschien kun er zelfs iets mee op je werk. Denk erom: kleine stapjes.

1. Neem een Password Manager

Iedereen wordt gek van alle wachtwoorden die je overal voor nodig hebt en de regels waar moderne wachtwoorden aan moeten voldoen. Met een Password Manager hoef je die wachtwoorden niet meer zelf te onthouden – je hoeft ze niet eens meer te bedenken. Denk goed na welk systeem je hiervoor kiest. Denk o.a. aan technische beveiliging (versleuteling van je gegevens), betrouwbaarheid van de organisatie, kosten en platform-diversiteit (niet alleen Apple, maar ook Android, Linux, en Windows). Kijk ook naar features zoals ondersteuning voor Touch ID en Face ID. Als je ooit zou willen overstappen naar een ander systeem, kun je dan je gegevens meenemen (exporteren)? Onze keuze is gevallen op 1Password, maar doe vooral je eigen onderzoek. Een goede Password Manager is beter dan een slechte en wél een Password Manager is beter dan geen.

2. Hou je apparaten up-to-date

Software-updates zijn natuurlijk vervelend. Je kunt je computer even niet gebruiken of je telefoon doet het even niet. Bij iedere update zijn altijd voorstanders en tegenstanders. Vaak zijn er kleine dingetjes die niet goed getest zijn of andere dingen die niet goed werken. Toch zijn updates goed nieuws. Als er een update voor je apparaat is, betekent dit dat de fabrikant tijd en mensen heeft vrijgemaakt om hun software te testen en krijg je gratis een update van ze! Mijn advies: zet die update er zo snel mogelijk op. Zelfs als er iets mis mee is, volgt snel daarna weer een nieuwe update. Voor computers en mobiele telefoons kun je die updates ’s nachts automatisch laten installeren, zodat je er overdag geen last van hebt. Als je besluit een update (voorlopig) niet te installeren, zorg dan tenminste dat je weet welk risico je daarmee loopt. Bij twijfel altijd installeren!

3. Controleer op kwaadaardige software

De enige manier om op een computer vast te stellen dat je virusvrij bent, is als je een betrouwbaar antivirusproduct gebruikt. Gratis antivirus bestaat niet, omdat voor serieus onderzoek echte mensen nodig zijn en die moeten ook echt betaald worden. Bij sommige internetproviders kun je gratis of tegen fikse korting een beveiligingsproduct afnemen. Net als bij de Password Managers geldt: een goed antivirusproduct is beter dan een slecht product en wél een antivirusproduct is beter dan geen. Onze keuze is Sophos. We doen je graag een voorstel. Ik noem het nog steeds ouderwets Antivirus, maar inmiddels bestaat er ook Malware, Ransomware en spreekt de markt vaak van Universal Threat Management. Dat bekt iets minder lekker dan Antivirus.

Maak je gebruik van Android, dan kun je je je apparaat laten controleren door Google Play Protect. Hierbij kan Google je geïnstalleerde apps controleren en verwijderen als het om kwaadaardige software gaat.

Meer over Google Play Protect: https://support.google.com/googleplay/answer/2812853?hl=nl

Sophos heeft gratis antivirus voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sophos.smsec&hl=nl

Dat was mijn lijstje! Ik wens je een gezond en veilig 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *