Het ‘C-woord’ omzeild

Ter geruststelling… Ik ga het ‘C-woord’ verder niet gebruiken in deze column. Iedere nieuwssite die je vandaag de dag opent gaat erover. En los van wat je ervan vindt, is het natuurlijk ook wel begrijpelijk. Het aantal besmettingen stijgt, evenals het aantal dodelijke slachtoffers. Ik ben dan ook weleens blij dat ik in Anna Paulowna woon. Tegen de tijd dat het onze leefomgeving raakt… Maar langzaam komen de positieve tests wel steeds dichterbij. En schudden we ook in ons dorp geen handen meer, maar ‘ellebogen’ we.

Hoe zou dat vroeger gegaan zijn bij epidemieën? In bijvoorbeeld de tijd waarin de pest vele slachtoffers maakte. Internet, actualiteitenprogramma’s en kranten waren er niet. En de medische wetenschap was nog niet zo ver. Dus was er veel onbekend. Was dat beter? Nee. Rustiger? Ja. Maar er stierven velen onwetend van de ziekte die hen getroffen had.

Geen wc-papier hamsteren
Inmiddels zijn in bepaalde delen van Nederland de gevolgen merkbaar. Thuiswerken, geen handen schudden, scholen die dichtblijven. En eerder deze week klapten de economische beurzen naar beneden, omdat de invloed op de economie enorm groot wordt. Sommigen doen het af als paniek om niks, want ‘het is maar een griepvirus’. Zelf denk ik dat we het wel degelijk serieus moeten nemen. Maar ik ga geen wc-papier hamsteren of ervan in paniek raken.

Hopelijk waait het snel over en is ‘C’ over een paar maanden niets meer dan een herinnering.

Heb ik het ‘C-woord/ gebruikt in deze column? Nee… dat niet. Maar het heeft ook hier meer invloed dan we toegeven.

Arnoud Blijdorp, ‘Zwerfie Anna Paulowna’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *