Het houdt niet op, niet vanzelf…

Als ik buiten loop en zwerfafval zie dan leg ik dit vast met mijn telefoon. En ja, ik weet dat het er een beetje gek uitziet om zwerfafval te fotograferen. Maar met behulp van de App Litterati leg ik vast wanneer, waar en wat voor zwerfaf val ik vind.
Deze data is belangrijk omdat ieder stuk zwerfafval dat ik vind in feite bewijsmateriaal is in de strijd tegen zwerfafval.

Zomaar even wat feitjes na anderhalf jaar gebruik te maken van deze app:

  • 15.552 stuks zwerfafval vastgelegd in en rondom Anna Paulowna
  • 2.353 blikjes
  • 8.325 vastgelegde zwerfie´s bestaat uit plastic
  • 1574 verpakkingen van snoep
  • 916 flesjes waarvan 298 uit glas bestaan

Met de app kan ik laten zien dat zwerfafval overal aanwezig is. Prullenbakken helpen nauwelijks en het opruimen van zwerfafval helpt niet. Iets met dweilen en een open kraan…
De afbeelding bij deze blog geeft aantallen weer gecentreerd per plek. Schokkend he?

En nu dan?

Helpt dan niks? Zeker wel!

Feit dat jij nu deze blog leest helpt al. En daarnaast lees en zie je overal om ons heen dat de maatschappelijke discussie over de gevaren en gevolgen van (plastic) zwerfafval steeds groter wordt. Dat zorgt voor bewustwording. Daarnaast neemt de druk op producenten om afbreekbare verpakkingen te maken toe. Er komt statiegeld op petflesjes (en hopelijk op blik). Daarnaast zijn steeds meer mensen zich bewust van het fenomeen ´plastic soup´ en proberen daar allemaal een steentje aan bij te dragen. Want uiteindelijk is iedereen keihard nodig om de generaties na ons niet op te zadelen met een enorm groot probleem dat wij nu iedere dag veroorzaken.

Iedere dag probeer ik ‘het verschil’ te maken. Doe jij met me mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *