Mondkapjes

Aan het feit dat mondkapjes en handschoenen nu steeds vaker als zwerfafval gevonden worden kun je een paar vragen verbinden.
Worden ze bewust op straat achtergelaten? Is het een ‘verliesproduct’ wat per ongeluk uit je jas valt? Het antwoord erop zal in het midden liggen. Wat denk jij?

Maar het laat ook direct zien hoe ingewikkeld het probleem van zwerfafval is. We zijn sinds maart dit jaar (en zeker de laatste weken) meer mondkapjes gaan gebruiken. Vóór maart vond ik dit soort dingen nooit als zwerfafval. En nu zie ik ze helaas steeds vaker liggen. En ja, ik ruim ze op. Uiteraard met een grijper of handschoenen. Want met blote handen bestaat er een risico dat je ‘iets’ oppikt van de drager ervan.

Maar terug naar de ingewikkeldheid van zwerfafval. Laten we er vanuit gaan dat een deel per ongeluk op straat belandt. Wat kun je daar tegen doen? Dat is ook de vraag in brede zin tussen zwerfafvalrapers onderling. Wat kunnen wij doen om dit soort dingen te voorkomen? In dit specifieke geval kun je bijvoorbeeld denken aan een
verbod op eenmalige mondkapjes. Alleen gebruik maken van herbruikbare, wasbare mondkapjes. Maar daar heb je dus de overheid én het bedrijfsleven voor nodig. En zo kun je voor veel producten die bedoelt zijn voor eenmalig gebruik best een kritische vraag stellen aan jezelf. Is er een duurzamer alternatief? En zo ja, maak dan de beslissing of je daar voor wilt gaan.

Zwerfafval oplossen betekent niet alleen voorkomen dat een product op straat belandt. Het gaat er ook om dat we producten kopen waar wellicht een veel duurzamer alternatief voor is. Ik hoop oprecht dat de komende jaren niet alleen de bewustwording hierover toeneemt. Maar dat ook consumenten, bedrijfsleven én overheid daadwerkelijk veranderingen gaan realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *