Operatie #knetterbal ten onder aan eigen succes?

Degenen die mij volgen, kennen operatie #knetterbal wel. We zijn een gezamelijke actie gestart om uiteindelijk ervoor te zorgen dat er een verbod komt op plastic in vuurwerk. En dat doen we door het vastleggen van knetterballen. De bedoeling was om met behulp van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden een rechtszaak voor te bereiden om de verkopers van knetterballen te dwingen hiermee te stoppen. Maar…

Alle aandacht die operatie #knetterbal heeft opgeleverd, heeft erin geresulteerd dat zonder rechtszaak alle verkopende partijen gestopt zijn met de verkoop van deze plastic bolletjes. Fantastisch!

De intentie was om de rechtszaak en de daarop volgende uitspraak ook te gebruiken in de strijd tegen ander wegwerpplastic. Is het dan verder voor niks geweest? Zeker niet.

Knalplastic-convenant
De rechtenfaculteit heeft het Knalplastic-convenant opgesteld. Een keiharde afspraak waar we alle importeurs en bedrijven die vuurwerk verkopen aan willen houden. In grote lijnen betekent dit: nooit meer plastic knetterballen verkopen. Andere voorraden vuurwerk waarin plastic zit tot uiterlijk 31 december 2020 verkopen. Vanaf 1 januari 2021 alle vuurwerk plasticvrij.

En als dit lukt, dan gaan we ook dit convenant gebruiken om op Europees niveau te realiseren dat vuurwerk plasticvrij moet zijn.

YouTube
En dan te bedenken dat operatie #knetterbal begon in november met een YouTube-filmpje van Dirk Groot (Zwerfinator) en Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer). En nu staan we hier.

Impact
Bovenstaande laat zien dat het mogelijk is om social media te benutten om daadwerkelijk impact te hebben op iets wat als individu lastig is. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van deze groep mooie mensen.

En als operatie #knetterbal nou is afgerond…wat dan?
In april is er een bijeenkomst van zwerfafvalopruimers en andere belangstellenden. We komen bij elkaar om te brainstormen op nieuwe campagnes en acties. Mocht je interesse hebben en hier meer over willen weten? Stuur me een mailtje op zwerfieap@gmail.com

Arnoud Blijdorp, ‘Zwerfie Anna Paulowna’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *