Paardenmeisje Lois haar eerste blog!

Ik ben Lois Krijnsen, 12 jaar en ik heb mijn eigen pony, Mabel.
Mabel is mijn eerste pony en ook die van mijn ouders maar gelukkig heb ik een oma die instructrice is en een paar dagen per week bij ons logeert. Zij geeft ons veel advies en is onze noodlijn bij moeilijkheden maar ook vinden we heel veel dingen zelf uit…
Regelmatig gaat er iets fout maar daar kunnen we alleen maar van leren en meestal om lachen.

Zo is het begonnen
We zijn in september 2018 op zoek gegaan naar een geschikte pony voor mij, we zochten naar een D pony die geschikt zou zijn als ‘leerpony’, dat betekent dat de pony alles al kan en mij alles kan leren. Ik rij al wel jaren paard op maneges en op verzorgpony’s maar dat is toch heel wat
anders dan op je eigen pony rijden , elke dag verzorgen en meedoen met wedstrijden.
Mijn favoriete onderdeel van paardrijden is springen en crossen.
We hebben daarom gezocht naar een pony die al goed kon springen/crossen en ook een klein beetje dressuur kon.

De WAUW factor
D pony’s is een aanduiding van de grote van de pony, je hebt Shetland pony’s en daarna A, B, C, D en E pony’s. Dat loopt van klein naar groot. Op een D pony zou ik zeker tot mijn 16e wel kunnen blijven rijden, het liep echter anders. We hebben met oma gekeken bij D pony’s, we zijn het hele land doorgereden om bij mensen op stal een proefritje te maken. We hadden niet het wauw gevoel of de pony mankeerde iets. Het is
daarom fijn dat oma mee was want die kan dat goed zien of een pony wel goed loopt of kreupel is.
Even later kwam Mabel voorbij in een advertentie op FB en oma tipte ons, een grote C pony.
In het weekend van 30 september 2018 zijn we gaan kijken en rijden en het was liefde op het eerste gezicht, al de volgende dag kwamen ze Mabel brengen.

Eigen plek
Bij ons thuis was nog lang niet alles ingericht voor een pony, we hadden niet verwacht zo snel al wat te vinden. De paddock en het weiland waren nog in aanbouw. Ik reed op dat moment bij manege de Zonnehoeve in de Zwinweg en toen hebben gevraagd of Mabel tot alles bij ons thuis
klaar was daar mocht staan. Bij hoge uitzondering mocht het en daar waren we echt superblij mee. Ze werd daar uitstekend verzorgd en ik konden heen wanneer ik maar wilde.
Na de kerst 2018 was alles bij ons thuis klaar en kon Mabel naar ons toe verhuizen.

Beste vriendinnen
Paarden zijn kuddedieren en daarom moeten ze eigenlijk niet alleen staan, via onze Hoefsmit Joey vonden we een leuke shetlandpony die al op leeftijd was en niet meer mee wilde rijden in de lessen op een manege. Saartje…ze verhuisde in februari 2019 naar ons toe en is nu dikke vriendinnen met Mabel.

Weg seizoen
Genoodzaakt thuis, geen school, geen lessen, geen wedstrijden, niet afspreken met vriendinnen. Corona zet een dikke streep door een mooi spring en cross seizoen met mijn pony Mabel.
We zijn begin maart nog naar een springwedstrijd gegaan in de Wieringermeer en hebben ons een niveau hoger geklasseerd en zijn nu L klasse. We hebben nog meegedaan met de Cross Derby van Middenbeemster, daar kwam ik helaas ten val tijdens het springen. Vallen betekend meteen gediskwalificeerd, ik mocht van de jury wel het rondje cross afmaken dus daar was ik heel blij mee! Toch weer ervaring opgedaan….Mabel vond de waterbak maar spannend maar ging er uiteindelijk toch door. Daarna zijn alle lessen en wedstrijden afgelast.

Paardenvakantie
Omdat Mabel een heel binnenseizoen gesprongen en indoor gecrosst heeft hadden we al gepland dat we na de Derby Mabel vakantie wilde geven om even uit te rusten en op te laden voor het buitenseizoen. Net als bij topsporters kan je nu eenmaal niet de hele tijd pieken. Je moet ook je rust nemen. Mabel heeft heerlijk met Saartje vrije tijd gehad en zijn ze elke dag een paar uurtjes naar het weiland gegaan.

Verzorgen
In de winter staan ze overdag buiten naast ons huis in de paddock met een schuilstal. ‘s Avonds staan ze binnen in de schuur.
Maar zo gauw het warmer weer word kunnen ze ‘s middags naar het weiland, we bouwen het elke paar dagen met een uurtje uit. Ze gaan niet ‘s
morgens vroeg want door de vorst aan de grond in de vroege lente is het gras niet goed voor paarden. Dan kunnen ze koliek krijgen waar ze zelfs dood aan kunnen gaan. We brengen ze elke dag 8:00 uur naar de paddock en in de middag 14:00/15:00 uur gaan ze naar het weiland tot ze ‘s avonds op stal gaan.

Vakantie voorbij
Sinds afgelopen week zit de vakantie van Mabel er weer op en ben ik weer begonnen met trainen. We hebben heeeeeel veel geluk dat we op het land naast ons huis kunnen trainen, we hebben geen rijbak bij ons huis.
We hebben met prikpaaltjes een longeercirkel gemaakt, dit is een cirkel waar je je pony aan een touw rondje kan laten lopen in stap, draf of galop. Die gebruik ik vaak om de juiste spieren van Mabel te trainen.
Op 8 April zou onze spring/cross les weer beginnen in Ursem maar door Corona is dit ook afgelast.


Hindernisbaan
We hebben een stukje terrein naast het weiland waar niet op geplant word en we mogen dit gebruiken om te trainen. We hebben aan Sylvana advies gevraagd om zelf hindernissen te maken.
Mijn moeder heeft plastic vaten, autobanden, boomstammetjes geregeld en we hebben zelf vier hindernissen gemaakt zodat we thuis kunnen springen en crossen naast de dressuurtrainingen.
Mabel is gek op crossen, ze gaat dan echt heeeeel hard. Van de week hebben we met oma onze dressuurles via whatsapp videobellen.
Dit ging wel aardig maar handiger is via Hangout. Dit hebben we vanavond geprobeerd, ik had een mobiel met oortjes in mijn zak, microfoon aan en beeld uit, oma vanuit Friesland beeld en geluid aan en mama geluid uit en beeld omgedraaid zodat ik vol in beeld was tijdens het rijden. Zo kon oma me zien en horen en kon ik oma horen en wist ik wat ik moest doen en of ik het goed of fout deed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *