Stikstof?!


Een week of 2 geleden liep ik door natuurgebied Kruiszwin. Een medewerker van Landschap Beheer Noord Holland was daar aan het werk, samen met een groep fanatieke vrijwilligers.

Druk bezig om het riet wat er groeit een beetje in toom te houden. ´Vechten tegen de bierkaai´ noemde hij het. Want, zo zei hij: ´onder andere door de toegenomen hoeveelheid stikstof groeit riet veel harder. Met desastreuze gevolgen voor de andere planten die wij de ruimte willen bieden.

Ook op het journaal en de andere media hoor je de laatste tijd zoveel over stikstof….Bouwprojecten liggen stil en de formule 1 race van Zandvoort staat op losse schroeven.  Maar hoe zit het nou precies?
De Raad van State besloot eerder dit jaar dat het Nederlands beleid omtrent aanpak stikstof in strijd is met de Europese regelgeving. In het kort komt het hierop neer: In het verkeer, in de bouw en bij landbouw komt er stikstof vrij. Dat kan (beschermde) natuurgebieden in worden geblazen en schade veroorzaken. Volgens die Europese regels mag er daarom niet zomaar overal gebouwd worden, en moet er worden gecompenseerd (natuur) voor stikstof. 

Maar waarom zijn deze regels er nu precies? Wat maakt stikstof zo schadelijk? Omdat er teveel stikstof in de lucht is. Dit zorgt voor verstoorde balans in de ingewikkelde materie die onze wereld heet. Stikstofminnende planten bijvoorbeeld (bramen, brandnetels, riet) groeien enorm maar zijn een grote bedreiging voor de diversiteit. Wat weer enorme gevolgen heeft…..

Daarnaast is de gezondheid van ons mensen ook een ding…want teveel stikstof kan leiden tot luchtwegaandoeningen. En het zorgt voor een verdere verontreiniging van ons grond- en drinkwater (wat door PWN overigens nog wel gezuiverd kan worden)…

Het stikstofbesluit is wellicht verregaand. En je vindt er wat van. Maar verdiep je eens in de materie en kom erachter dat het niet zo´n gekke maatregel is. Of wel….?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *