Tolerant? Echt niet

Als je erover nadenkt dan heeft internet ons leven echt enorm veranderd. Hoeveel post krijg je nog daadwerkelijk door je brievenbus? Nieuws gaat binnen no time de wereld over. We regelen bankzaken en andere dingen online. En dan hebben we het nog niet gehad over social media.

Dat laatste brengt mooie dingen. Je kunt makkelijker contact onderhouden met anderen en je sluit je aan bij groepen waar u zich op uw plek voelt. Maar er is ook een keerzijde. Social media is laagdrempelig. Dat is prettig, maar het maakt ook dat er makkelijk een keiharde mening toevertrouwd wordt aan het wereldwijde web. Zeker in discussies rondom onderwerpen als Zwarte Piet of het immigratiebeleid. Ik vind het tenenkrommend wat er aan reacties op Twitter of Facebook geplaatst wordt. Check zelf maar eens onder nieuwsberichten wat onze collega-inwoners hierop als reactie geven.

Ongenuanceerd ventileren velen hun mening. Oordelend. En altijd vanuit het standpunt ´Ik ben wie ik wil en ik mag zeggen wat ik wil´. Dat dit anderen kwetst, daar staan velen niet eens bij stil. Nederland tolerant? Allang niet meer. We oordelen en veroordelen. Over werkelijk alles. Of het nu gaat over het feest van Sinterklaas of het feit dat kerst geen kerst meer genoemd wordt.

Speelgoed is niet meer voor jongens of meisjes, maar kinderspeelgoed. Anders is het niet genderneutraal…. Noem me een oude zak, maar ik verlang dan wel eens terug naar de tijd dat er niet oeverloos gediscussieerd werd over dit soort onderwerpen. Dat social media niet bekend was. En dat niet iedereen overal maar altijd alles van vindt. En dat iedereen gewoon zijn ding deed. Dat iedereen dat goed vond. Of in ieder geval deed alsof. Want ook dat is het leven. Soms ben je het niet met elkaar eens. Maar leef en laat leven. Het is een kwestie van geven en nemen. Juist het feit dat we allemaal verschillend zijn maakt het leven zo mooi.

Arnoud Blijdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *