Wat gebeurt er?

In mijn jeugd is mij altijd geleerd dat mensen overal ter wereld kijken naar Nederland als een tolerant volkje. Veel kan en mag. En je mag alles zeggen wat je vindt. Ik vond dat altijd wel mooi. Want zo is het ook toch? Leef en laat leven. En iedereen mag zijn wie hij of zij wil. En daarnaast is vrijheid van meningsuiting een belangrijk erfgoed.

Anno 2020 merk ik dat bovenstaande verre van de realiteit is. Wat tegenwoordig de trend is? We noemen carnaval vanaf nu verkleedfeest want ‘carnaval is een religieus feest’. Zwarte Piet heeft ondertussen een gedaanteverwisseling ondergaan en heeft in veel gevallen kleuren waarbij ik me afvraag of Piet niet hartstikke ziek is. Winkels kiezen ervoor om de periode rondom het kerstfeest om te dopen tot ‘feestmaand’. En nee… speelgoed en kleding is niet voor jongens of meisjes, maar genderneutraal. Oh, en dan vergeet ik nog de negerzoenen en moorkoppen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Moeten we overal iets van vinden?
Excuus voor mijn woordkeuze, maar ik denk dan vaak ‘what the fuck’… Waar zijn we mee bezig? Waarom moeten we overal iets van vinden? Alles in twijfel trekken. Alles wat voorheen goed was blijkt nu ineens niet meer passend. En vaak maar voor een heel klein deel van de bevolking.

Genderneutraal is vergezocht
Joh, ik ben ook een voorstander van voortschrijdend inzicht. Maar ik noem een zoen nog steeds een negerzoen. Zwarte Piet mag wat mij betreft zwart blijven. En volgens mij zijn jongetjes jongetjes en meisjes meisjes… dus genderneutraliteit is in mijn ogen vergezocht. Het heeft niets, maar dan ook niets te maken met discriminatie.

En toch…
Ik vind al dit soort dingen eigenlijk onzinnig om aandacht aan te besteden. En toch… wijd ik er nu een blog aan…

Arnoud Blijdorp, ‘Zwerfie Anna Paulowna’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *