Wat kun jij doen om minder afval te veroorzaken?

Ik krijg regelmatig vragen over wat je nou zelf kunt doen om minder afval te veroorzaken. Daarom in dit blog een opsomming van een paar eenvoudige tips die je hierbij kunnen helpen. Heb je aanvullingen? Plaats ze in de reacties. Want met elkaar kun je heel veel bereiken.

Water
Koop geen flesjes of pakken water, maar gebruik een herbruikbare waterfles. Het scheelt niet alleen afval, maar kraanwater is ook nog eens vele malen voordeliger.

Shampoo
Niet alleen zit shampoo in plastic flessen, het bevat ook vaak toegevoegde stoffen die via de afvoer in ons riool terechtkomen. Een milieuvriendelijker alternatief is een shampoobar: een shampoo in vaste vorm. Eigenlijk is het haarzeep. Die zijn bij diverse winkels te koop. En uit ervaring kan ik je zeggen: die werken erg goed!

Boodschappen
Kijk bij de aanschaf van je boodschappen eens goed. Moeten het echt die koekjes zijn die ook nog een los verpakt zitten in plastic? Soms ontkom je niet aan verpakkingsmaterialen. Maar als je ertoe bereid bent, zijn er vaak alternatieven. Is het niet bij je supermarkt, dan wel op de markt of bij een lokale specialiteitenwinkel. En neem je eigen boodschappentas mee!

Groente en fruit
Gebruik voor de aankoop van groente en fruit je eigen (herbruikbare) zakjes in plaats van de aangeboden plastic zakjes.

Lunchtrommeltje

Wat is er mis met de broodtrommel? In plaats van alles in aluminiumfolie of plasticzakjes te verpakken is een afvalvriendelijkere keuze: de good old broodtrommel!

En nog meer tips
Rietjes van rvs (of papier), verse thee in plaats van verpakte thee, wasmiddel van natuurlijke producten en snoep zonder al die plastic verpakkingen…

Uiteindelijk gaat het vooral om keuzes maken. En je bewust zijn dat er vaak eenvoudige alternatieven zijn die ervoor zorgen dat je veel minder afval hebt. Dit kun je uiteraard ook toepassen op alles waarmee jij te maken hebt.  

En onthoud dat iedere stap helpt, ook al is het een kleintje.
Welke keuzes maak jij? Laat het me weten!

Arnoud Blijdorp

Zwerfie Anna Paulowna’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *