Windows door de jaren heen

Bijna iedereen kent Microsoft Windows wel. Misschien gebruik je het zelf op je computer. Er zijn door de jaren heen veel verschillende versies geweest. Na Windows 1, 2, 3 en Windows (NT – New Technology) 4 zijn we via Windows 95, 98 en ME (Millennium Edition) bij Windows 2000 gekomen, XP, Vista, Windows 7, Windows 8 en uiteindelijk zijn we bij Windows 10 beland.

Windows Nein
Na Windows 8 kwam Windows 8.1 en toen Windows 10. Windows 9 is nooit uitgebracht. De Engelse uitspraak van Windows 9 (“Windows Nine”) lijkt op het negatieve Duitse “Windows Nein” (Windows, Nee!). Als je erover nadenkt, ontbreekt ook tussen de iPhone 8 en de iPhone 10 de iPhone 9. iPhone? Nein, danke!

Windows 10
Microsoft heeft ervoor gekozen vast te houden aan de naam Windows 10 en om geen nieuwe namen meer uit te brengen. Wist je dat er binnen Windows 10 veel verschillende subversies bestaan? Die verschillende versies heten Builds (bouwnummers). Ieder buildnummer bevat een jaar en een maand van fabricage. De eerste versie van Windows 10 had buildnummer 1511, wat stond voor jaar 2015, maand 11. Zo’n build verschijnt vaak een paar maanden na fabricage.

Halfjaarlijkse build
Iedere zes maanden brengt Microsoft een nieuwe build uit. Bij het uitbrengen van iedere nieuwe build stopt Microsoft met het ondersteunen van een oude build. Het is dus belangrijk om bij te blijven.

Controleer
Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Gelukkig kun je zelf eenvoudig checken of je bij bent. In Windows 10 kun je een commando uitvoeren door op de Windows-toets te drukken (de toets met het vlaggetje erop, links van de spatiebalk). Hou die Windows-toets vast en druk daarbij op de R-toets. Dat is de R van Run. Laat daarna beide toetsen los. Er verschijnt nu een venster, waarin je een commando kunt intoetsen. Toets daar in: winver en klik op Uitvoeren. Winver staat voor Windows Versie. Je krijgt nu een schermpje met daarin het versienummer (buildnummer) van jouw Windows.

Laatste build 1909
De meest recente build is 1909, uit september 2019.

Hij is eigenlijk pas in oktober 2019 verschenen, toen teruggetrokken door Microsoft vanwege problemen en hij is in november 2019 opnieuw verschenen. Maar goed, die build dus.

We verwachten een dezer dagen build 2003 van maart 2020.

Oude build
Heb je een oude(re) build, bijvoorbeeld 1809? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijklaat bijwerken naar de nieuwste build.

Als je blijft draaien met een oude build van Windows, loop je het risico geen updates meer te ontvangen en dus ook geen beveiligingsupdates!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *