De vragen over wanneer en hoe snoeien op een rij

Voor de meeste bomen, struiken en planten is februari de beste tijd om te
snoeien. Dan is de groeiperiode nog niet begonnen en meestal de strengste vorst voorbij. Snoeien is voor veel tuinbezitters een bron van twijfels. Haal ik wel genoeg weg of juist teveel? Moet ik in de lente of in de herfst snoeien? Zal de plant volgend jaar wel bloemen krijgen? De specialisten van tuincentrum Hollander geven tips.

“Gebruik altijd scherp gereedschap, want door rafelige snoeiranden kunnen de scheuten afsterven. Voor dunne takken is een goede snoeischaar geschikt (er zijn speciale scharen voor linkshandige), voor dikkere takken vindt u bij een tuincentrum onder meer snoeizagen en takkenscharen. Bestrijk grote snoeiplekken met een wond afdekmiddel om infecties te vermijden. Snoei altijd op een oog (een groeiknop) dat naar buiten wijst. Zo stimuleert u een brede, open groei. Snoei 0,5 cm boven het oog. Als u te hoog snoeit kan het uiteinde afsterven, waardoor ziektekiemen meer kans krijgen. Snoei zo dicht mogelijk op de stam, laat geen stompen uitsteken. En zware takken kunt u afzagen. Zaag ze eerst van onderen een stukje in, zodat ze niet kunnen afscheuren en de stam beschadigen.”

Er zijn verschillende redenen om te snoeien. Hier vier mogelijkheden op een rij.

Vormsnoei
Om de gewenste vorm te krijgen, is het bij veel planten en bomen nodig om deze een beetje te helpen door storende elementen weg te halen. Vormsnoei is gericht op een symmetrische ontwikkeling, waarbij de natuurlijke groeiwijze wordt benadrukt.

Snoeien om te groeien
Veel struiken groeien voller als u ze in het voorjaar fors terugsnoeit.

Verjongingssnoei
Bij flink uitgegroeide struiken kunt u het oude hout zo diep mogelijk wegknippen. De frisse, jonge takken krijgen dan meer ruimte voor een gezonde groei.

Snoeien om te bloeien
Rozen, maar ook heide en een aantal andere planten, bloeien rijker als ze in het voorjaar worden teruggesnoeid. De bloemen komen op de sterke, jonge scheuten, die zich dankzij de snoeibeurt goed kunnen ontwikkelen.

Het juiste moment
Maar wat is nu het juiste moment, vragen we aan de expert. “Voor de meeste bomen, struiken en planten is dat februari. Vanwege de groeiperiode die nog niet begonnen is en de kans op strengste die meestal voorbij is. Heesters die voor 21 juni – de langste dag – bloeien, snoeit u na de bloei in de zomer. Als u ze in het voorjaar snoeit, knipt u namelijk ook de bloemknoppen weg die zich al in het voorgaande najaar hebben gevormd. Druiven zijn hierop een uitzondering; daar komt de sapstroom al in januari op gang. Snoei de druif dus voor nieuwjaar, anders kan ze leegbloeden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *