Rooms-Katholieke Parochie St Jan

Het middelpunt van Breezand staat er statig bij, het is dan ook wel een prachtige kerk als je langs de hoek van de Wijdenes Spaansweg rijdt met fiets of auto. Wij hebben het natuurlijk over de Rooms-Katholieke Parochie St Jan te Breezand. Deze kerk staat al decennia lang in het hart van het mooie dorp en is nog steeds een centraal punt voor vele mensen om daar te samen te komen. Voorzitter van de parochieraad Frank van Lierop geeft aan dat de kerk er niet alleen is om het geloof te uiten, maar ook om samen te zijn en het verbinden met elkaar. En eigenlijk is dat misschien nog wel belangrijker, het er voor elkaar zijn en een luisterend oor naar elkander bieden.

Frank geeft aan dat de tendens van minder kerkgangers die de laatste jaren heeft ingezet, ook voelbaar is binnen de gemeenschap van de kerk in Breezand. Er zijn nog voldoende leden, maar steeds minder komen zij naar de kerk, en dat is natuurlijk zeer spijtig. Daarom net als andere kerken in deze omgeving, waar de contacten ook warm mee zijn is de St Jan ook begonnen een weg in te slaan richting een modernere vorm van het geloof. Dit staat nog wel in de kinderschoenen, en zij overleggen daarin ook met de andere kerken hoe dit aan te pakken. De St Jan gaat het wel op hun eigen manier doen en anders dan andere. Frank geeft aan dat mensen de kerk niet alleen als een plek van het geloof moeten zien. De kerk is veel meer dan dat, het is ook een thuishaven waar je je rust even kan pakken, waar je even in je eigen gedachten kan wegvaren. In deze drukke tijden is dat zeker iets waar mensen behoefte aan kunnen hebben.

In de kerk zijn ook altijd prachtige vieringen muzikaal omlijst door vier koren: het kinderkoor De Breezangers, het Dameskoor, Koorbisnis en Encore!. Veelal wordt de liturgie samengesteld door leden van de koren. De betrokkenheid is groot in Breezand. Maar tegenwoordig gaat het anders dan vroeger. We moeten eigentijds “kerk-zijn”, willen we als gemeenschap blijven bestaan. Mooi dat er initiatieven worden ontwikkeld om dat gestalte te geven. Zoals overal in de samenleving: ook de kerk is in beweging. Een teken dat er leven in zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *