Ask for Angela….


Dat het nodig is dat is al erg genoeg, maar dat neemt niet weg dat het een goed initiatief is. 

Raakt Media wist namelijk niet dat seksuele intimidatie tijdens het uitgaan zo’n groot probleem was, maar ruim 62% van alle seksuele intimidatie vindt plaats tijdens het uitgaan. Bijna de helft van de vrouwen en tien procent van de mannen krijgt tijdens het uitgaan te maken met seksuele intimidatie, van nafluiten tot aanranding en erger. Een van de factoren die heel erg mee spelen met dit probleem is dat er veel drank en drugs in het spel zijn tijdens het uitgaan, dit neemt namelijk een bepaalde remming weg en vervaagt de grens. Dat neemt niet weg dat ondanks de drank en drugs die in het spel zijn dit gedrag niet goed te praten valt en absoluut niet thuishoort in de maatschappij.
Voorbeelden waar je aan kan denken van dit soort gedrag zijn: 
‘Ik werd in mijn kruis gegrepen´ ‘Toen ik niet wilde zoenen werd ik uitgemaakt voor hoer’ ‘Iemand stond non-stop tegen me aan te schuren’
Inmiddels is er vanuit Engeland een heel goed initiatief overgevlogen “Ask for Angela” vraag naar Angela. Sahil Amar Aïssa initiatiefnemer in Engeland heeft bovenstaand codewoord bedacht om het zo de slachtoffers makkelijker te maken om hulp te vragen.

Als je lastig wordt gevallen tijdens het uitgaan, je het idee hebt dat er iets in je drinken is gegooit, iemand maar tegen je aanblijft dansen of tegen je aan blijft praten en na dat je  meerdere keren hebt aangegeven hiervan niet gediend te zijn, loop je naar de bar om even iets te bestellen, in plaats van te bestellen vraag je hier naar Angela, door bijvoorbeeld de vraag te stellen “Is Angela ook aan het werk?”. 

Dit is namelijk het teken voor het barpersoneel dat er iets niet pluis is en jij hulp nodig hebt. En de persoon waar jij last van hebt heeft niks door. Vervolgens kan het personeel actie ondernemen door de security in te schakelen of een andere vorm van hulp in te schakelen. 
De organisatie van Ask For Angela geeft wel aan dat er nog het een en ander gebeuren moet om het goed onder de aandacht te brengen bij horecazaken. Momenteel staat ask for Angela in Nederland nog echt in de kinderschoenen, maar er wordt gewerkt aan een landelijke campagne die binnenkort uitgevoerd gaat worden. Het is namelijk een heel duidelijk signaal en een goed initiatief op een alsmaar groter wordend probleem. Horecamedewerkers kunnen met dit op handen staand initiatief goed en gedegen tot actie overgaan.

Door middel van posters en stickers met de tekst ‘Angela Works Here’ worden bezoekers erop gewezen dat het barpersoneel op de hoogte is van het codewoord. Uiteraard worden alle clubs en kroegen opgeroepen om hieraan mee te doen met de actie om het uitgaansleven op die manier met z’n allen een stukje veiliger te maken. 

Ben je werkzaam in een horecagelegenheid of ben eigenaar en wil je je inzetten voor dit project? Promotiemateriaal is verkrijgbaar via makehollandgreatagain.bnnvara.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *