Basisscholen gaan handbalstrijd aan in kersttoernooi

Op maandag 23 december wordt het kerstschoolhandbaltoernooi voor basisscholen gehouden in de Zwaluwvluchthal in Breezand. Een toernooi dat al voor de 43e keer gespeeld wordt. Oorspronkelijk gestart halverwege de jaren ‘70 in de beide hallen van Veerburg door onder andere Annie Lemmens. Ze vond het zonde dat tijdens de kerstvakantie de sporthal maar leeg stond.

Een idee waaraan door de gemeente medewerking verleend werd door de huur van de zaal te subsidiëren. Ook Hans van Tongerlo is er al vanaf het begin bij betrokken. Alle basisscholen van toen uit Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard deden mee. In de jaren ’90 verhuisde het toernooi naar Breezand naar de Zwaluwvluchthal omdat daar in een hal twee wedstrijdjes tegelijk gespeeld konden worden.

Veel strijd geleverd
Jarenlang maakten de St. Jan en de Spoorbuurtschool de dienst uit. Een enkele keer ging een andere school met de winst naar huis. Er is tijdens de afgelopen jaren heel wat strijd geleverd tussen de jongens- en meisjesteams van de scholen, hevig aangemoedigd door ouders en andere kinderen van de school.

Eer hoog houden
Komende maandag is het weer zover: zes meisjes- en vijf jongensteams gaan proberen de eer van de school hoog te houden. IKC-Spoorbuurt en St. Jan hebben ieder twee meisjes- en jongensteams in de strijd, de Meerpaal komt met een jongens- en een meisjesteam en De Sluis heeft een gemengd team.

Naar het NK in Arnhem
Vanaf 10.00 uur barst het geweld los, waarbij de jongens en de meisjes van St. Jan proberen de titel van 2018 te prolongeren en de wisselbekers weer een jaar op school te hebben. Rond 14.30 uur zijn de finales. De winnaars van het toernooi mogen in het voorjaar verder spelen in de regiokampioenschappen en bij winst deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in juni 2020 in Arnhem.

Wisselbekers
Maar voor het zover is moet er eerst nog flink gehandbald worden. Voor de nummers 1, 2 en 3 bij de jongens en de meisjes is er een beker en voor elke deelnemer een vaantje en voor de winnaars ook nog de wisselbekers.

Van Lierop en Autoservice Tongerlo
Omdat de gemeente de afgelopen jaren geen subsidie meer geeft aan het toernooi zijn Van Lierop Adviesgroep in Breezand en Autoservice van Tongerlo uit Oudesluis bereid gevonden om te sponsoren. De toernooicommissie bestaat de laatste jaren uit Isabel van ’t Spijker en Hans van Tongerlo. Er is Ehbo aanwezig met good old Annie van Grieken en de fluit wordt gehanteerd door Monique, Demi, Kyra en Julia Glasbergen. De kantine van ZAP is de gehele dag geopend voor koffie, thee, fris enzovoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *