Begrip

Voor de taaltovenaars onder ons: iets begrijpen is niet hetzelfde als ergens begrip voor hebben. Zo hoef je niet per se begrip te hebben voor bepaalde coronamaatregelen, terwijl je wel begrijpt waarom ze er zijn.

Cyber Security 
Het is belangrijk begrip te hebben voor cyber security. Maar daarnaast is het nog veel belangrijker dat je cyber security begrijpt. 

Complexiteit is de vijand van veiligheid.

Als een oplossing ingewikkeld is, is deze ook minder veilig. Een firewall met allerlei ingewikkelde regels kan voor jouw als leek misschien moeilijk te lezen of te begrijpen zijn, maar ook voor een expert. Soms is het goed om de boel aan te harken en opnieuw te beginnen. 

Als een IT-leverancier jouw niet in drie zinnen kan uitleggen hoe jouw backupstrategie werkt, dan is het misschien geen goede strategie! 

Herzie daarom van tijd tot tijd je cyber security strategie. Goede beveiliging draait meer om het proces van continue vooruitgang dan om uitgestelde perfectie. 

Vragen staat vrij 
Durf daarom te vragen: 

“Hoe doen wij het ten opzichte van onze branchegenoten?”
“Als alles misgaat, hoe lang zijn we dan uit de lucht?”
“Kunnen wij iets leren van een ander zijn fouten?”
“Kunnen wij iets leren van onze eigen fouten?”
“Waarom doen wij het zo en niet anders?”
“Hoe is dat eigenlijk bij ons geregeld?”
“Kan het goedkoper?”
“Kan het beter?” 

Heb je een goede Computerfluisteraar, dan krijg je antwoord waar je iets aan hebt. Zelfs al ben je zelf geen expert. Vraag daarom door als je iets niet begrijpt. Als je het begrijpt, krijg je er misschien ook meer begrip voor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *