Bermen vol bloemen en bijen in Hollands Kroon

Het is u vast wel eens opgevallen als u in de zomermaanden buiten bent: op veel plaatsen in onze gemeente worden bermen en oevers niet gemaaid. Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de gemeente dit niet ‘netjes’ bijhoudt?

Meer bijen in Hollands Kroon

Waarschijnlijk heeft u het al eens gehoord of gelezen, maar met de bijenstand gaat het niet goed in Nederland. Om de bijen te helpen heeft de gemeente vorig jaar en dit jaar bermen ingezaaid met bloemenmengsels. Want hoe meer bloemen, hoe meer bijen. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving van bloemen; zonder de bijen geen groente en fruit. Bijen bestuiven ook wilde bloemen en planten, dit is belangrijk voor het behoud van de natuur en de biodiversiteit. Dus wat op het eerste gezicht een ‘slordig bijgehouden’ berm lijkt, is eigenlijk een mini-natuurreservaat. Door op bepaalde plaatsen minder vaak te maaien geven we op verschillende plekken in onze gemeente de natuur de ruimte. Kruidachtige planten die dan groeien en bloeien, trekken vlinders, bijen en insecten aan die op hun beurt weer kikkers, allerlei vogels en andere dieren aantrekken. Goed voor de biodiversiteit en bovendien mooi om te zien! De komende jaren gaat de gemeente dus door met het inzaaien van bermen met bloemenmengsels.

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan meer bijen in uw buurt? De openbare ruimte voor uw deur mag ingezaaid worden met een bloemenmengsel. Neem hiervoor contact op met het team van kern beheerders via het contactformulier op www.teamkernbeheer.nl.

Ieder najaar worden alle sloten en bermen natuurlijk wel gemaaid in verband met het goed kunnen afvoeren van het regenwater. De sloten moeten namelijk goed door kunnen stromen om ze naar het winterpeil te kunnen bemalen en te houden.

Een gedachte over “Bermen vol bloemen en bijen in Hollands Kroon

  • 5 januari 2020 om 11:14
    Permalink

    Mensen hebben bijen nodig om groenten en fruit te bevruchten, ze staan aan het begin van onze voedselketen. Maar de bijen staan onder druk, daar maakt de wereld zich zorgen over want er zijn veel te weinig bloemen. Dit probleem is niet nieuw, veel organisaties en mensen zijn ermee bezig. Maar het gaat niet snel genoeg. Honey Highway brengt hier verandering in! Op grote schaal en snel! De bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, Spoorrails en Waterdijken zijn uitermate geschikt omdat dit, op natuur-gebieden na, de enige onbespoten schrale grond is. De rest van Nederland is eiwitrijk raaigras voor grote melkproductie en de grond is volgespoten met (kunst)mest en gif van spuitmiddelen. .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *