Bewegen in coronatijd op de St.Janschool.

We spraken deze week de vakleerkracht bewegingsonderwijs van de St.Janschool en vroegen ons af: ‘Hoe zien jouw weken eruit nu er geen school is en je dus geen gymles kunt geven?’ 

Van in sportkleding in de gymzaal staan, was het nu zitten in vrijetijdskleding achter de laptop en zorgen voor opvang op school voor de kinderen van ouders in vitale beroepen. En ja, dat was wel even schakelen van fysiek bezig zijn met kinderen in de gymles, naar handig worden op de computer met digitale beweeglessen.

Op de eerste maandag van de ‘coronatijd’ kwamen in een gezamenlijk overleg met alle leerkrachten al heel snel goede en praktische ideeën naar boven. In die eerste week kreeg elke leerling van de leerkracht een overzicht met alle vakken, wat thuis gedaan ‘moest’ worden. Het vak bewegingsonderwijs stond hier natuurlijk ook op : een verzameling van dans, work-outs, yoga, sport, jongleren, challenges, etc. middels filmpjes. Zo kon elke leerling dagelijks kiezen wat hij of zij ging doen aan beweging.

Al vrij snel kwam het idee om zelf filmpjes te maken en deze online te zetten in een eigen You Tube St.Janbeweegkanaal. Het was speuren op internet en in de boeken naar leuke, makkelijke beweegactiviteiten. Daarna kwam de vertaalslag maken naar: Kan dit in huis, kan dit buiten in je achtertuin, kan dit thuis met weinig materiaal? Vervolgens de beweegactiviteit uitvoeren en filmen met 1 kind of leerling, er een filmpje van maken met uitleg, beeld en passende muziek en dit dagelijks online zetten. 

Doordat de St.Jan-kinderen zelf de hoofdrol spelen in de filmpjes, is de betrokkenheid groot. Er is veel afwisseling in spelletjes voor oudere, maar ook voor jongere kinderen. Ook is er een verscheidenheid in verschillende beweegvormen, van voetbal naar hinkelen naar fitness, alles in spelvorm, en alleen of met een broertje of zusje uit te voeren.

Daarnaast heeft elke groep een soort online prikbord, Padlet geheten. Hier kunnen leerkrachten en kinderen hun activiteiten op zetten. Ook hier is een gedeelte ingeruimd voor het bewegen. Elke week een wat grotere beweegactiviteit. Zo hebben de kinderen al een beweeg-escaperoom met puzzels en natuurlijk beweegopdrachten kunnen doen, De koningsspelen-thuis op 17 april, een beweegbingo voor binnen en buiten voor in de vakantie en gisteren een beweeg-Koningsdag met oud-Hollandse spelletjes. 

De vlag ging uit na de persconferentie van afgelopen dinsdag. toen bekend werd gemaakt dat de scholen aangepast weer open gingen! Bij de kinderen die op dinsdag en donderdag naar school moeten, want dat zijn de dagen van de gymlessen! En bij de vakleerkracht bewegingsonderwijs, eindelijk weer fysiek met gym bezig zijn in plaats van achter de laptop!

Helaas ligt er voor het bewegingsonderwijs nog wel een uitdaging. In de gymzaal gymen mag vooralsnog niet, kleedkamers moeten ook dicht blijven, maar gym buiten mag wel.
Hoe doe je dat dan bij bijvoorbeeld koud en nat weer, of qua materiaal, hygiëne en 1.5 mtr. afstand? Vanuit de KVLO en Alles in Beweging zijn er inmiddels voldoende suggesties die door de vakleerkracht bewegingsonderwijs op de voet worden gevolgd.

Het team St.Janschool is in de afgelopen tijd zeer creatief gebleken, dus we gaan ervan uit dat hier ook wel weer een hele leuke oplossing voor komt conform de RIVM\KLVO-richtlijnen.

Op naar 11 mei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *