Boekentips voor kinderen!

Mijn naam is Cindy Tas, eigenaar van de praktijk voor leerondersteuning en training in ‘t Zand. Komende tijd zal ik voor Raakt Media regelmatig een blog schrijven over van alles wat te maken heeft met leren en zelfvertrouwen.

Boekentips
Deze keer heb ik een aantal boekentips voor je. Leuk voor in de vakantie! Zelf ben ik gek op lezen, altijd al geweest ook. Plezier in lezen vind ik voor kinderen ook heel belangrijk, voorlezen is daar een mooi onderdeel van. Samen lezen en voorlezen is goed voor o.a. de ontwikkelling van de woordenschat, het stimuleert het leesplezier, het is een moment van gezelligheid en het prikkelt en stimuleert de fantasie.
En ja, ècht, voorlezen is ook nog steeds héél goed wanneer je zoon of dochter al zelf kan lezen. Lekker wegdromen bij een verhaal, samen bedenken hoe het verder kan gaan, ontdekken of jullie voorspelling klopt… Heerlijk toch?!

Aanraders
Onderstaande boeken zijn ook echt boeken om lekker samen te lezen met je zoon of dochter. Boeken die uitnodigen tot een mooi gesprek en die te maken hebben o.a. zelfvertrouwen en je mindset.

Bonje in mijn beestenbrein
Dit dierenverhalenboekje is geschreven door Ryanne Roozendaal uit Schagerbrug. Er staan negen korte verhaaltjes in dit boek, geïllustreerd met kleurrijke tekeningen, over dieren met ‘kopzorgen’. Alledaagse zorgen die herkenbaar kunnen zijn voor kinderen.
Zo vertelt Leon de Leeuw graag stoere verhalen, maar is hij in het echt ook zo stoer?
En Liva Heersbeest (mijn favoriete verhaaltje, gebruik ik ook regelmatig in mijn praktijk) wil het heel graag goed doen en geen fouten maken. Een toets maken is dan ook wel heel spannend…
Een fijn boekje om samen met je kind te lezen, voor kinderen vanaf 4 jaar tot een jaar of 9. Ik vind het door de rijmvorm ook lekker voorlezen. De verhalen kunnen een mooie start zijn om ‘lastige’ onderwerpen te bespreken.

Het meisje dat nooit fouten maakte
Perfect zijn, kan het? Wat is perfect eigenlijk en zijn er perfecte mensen? Of ben je goed zoals je bent? We hebben allemaal nog wel wat te leren toch? En dat mag ook. Net als fouten maken. Ook dat mag. Het moet zelfs! Fouten maken hoort nou eenmaal bij leren. Als je iets nieuws leert, gaat dat niet altijd in één keer goed. Dat hoeft gelukkig ook niet, daarom heet het leren.
Dit bespreek ik regelmatig met kinderen in mijn praktijk. Nu heb ik onlangs dit prentenboek gekocht over een meisje dat nooit fouten maakt, alles lukt altijd en gaat altijd goed. Maar dan gaat het toch bijna een keer mis. De gedachte dat het dus ook fout kan gaan, zit haar dan de hele dag dwars. Terwijl dat alleen maar de gedachte is, waardoor ze zich niet zo fijn voelt. Totdat er bij Isabella, het meisje uit het boek, uiteindelijk toch echt iets mis gaat. Dan blijkt dat eigenlijk niet zo heel erg te zijn…
Een fijn boek om te lezen en om over te praten, voor kinderen die het lastig vinden om fouten te maken of die het graag goed willen doen.

Tijger, Tijger, is het waar
Een prachtig prentenboek waar je blij van wordt, geschreven door Byron Katie. Tijgertje denkt dat alles mis gaat. Het is allemaal niet eerlijk. Dan komt er een wijze schildpad die hem vier vragen stelt. Vragen die hem aan het denken zetten, die ervoor zorgen dat hij zijn gedachten onderzoekt en die hem helpen om ‘ojee-gedachten’ (waar ik eerder een blog over schreef) om te zetten in ‘oké- gedachten’.
Een boekje om vaker te lezen en lekker over te praten. De vier vragen uit dit boek, kun je vervolgens ook in situaties, waar je kind zich zorgen om maakt, inzetten. Voor kinderen van ongeveer 4 tot 10 jaar.

Professor S. en de verslaafde koning
Ik ben fan van professor Erik Scherder, oftewel de ‘beweegprofessor’, omdat hij zo heerlijk duidelijk kan uitleggen hoe de hersenen werken en waarom bewegen belangrijk is voor je. Deze professor heeft een kinderboek geschreven over Brian en Zhé, die op zoek gaan naar de opa van Zhé, de bekende professor S. Ze belanden in Breinstein, een vreemd land met allerlei technische snufjes waardoor ze honderd jaar in de toekomst leven. Toch gaat het er niet goed… De koning is verslaafd aan videogames en regeert het land niet meer. Vinden ze opa hier terug?
Het leuke aan dit boek vind ik, is dat het vol staat met allerei hersenweetjes, op een duidelijke manier uitgelegd. Ook is het prachtig geïllustreerd met veel grappige, kleurrijke tekeningen. Een spannend en grappig boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Of het nu één van deze boeken is of andere boeken zijn…
Ik wens je veel leesplezier deze vakantie!

Wil je meer weten over begeleiding bij faalangst, leerondersteuning of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan gerust even contact met me op. Meer informatie over mijn praktijk is te vinden op mijn website www.cindytas.nl. Uiteraard vind ik het ook heel leuk als je me volgt op mijn Facebookpagina of op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *