Corona tijd en zwanger wat nu?

Voor onze rubriek ‘Hoe is het nu bij?’ spraken wij met Yvonne Reijnen. Menig ouder in de Polder kent haar misschien door haar beroep als verloskundige. Al ruim 5 jaar is Yvonne werkzaam bij Verloskundig Centrum Noord-Holland Noord.

Uiteraard hebben wij dit interview telefonisch gehouden. Al heel snel kwam ik er achter dat er nog zoveel meer dingen spelen waar we eigenlijk helemaal niet bij stil staan….

Zo begint Yvonne vol enthousiasme te vertellen. Ze stond op het punt om op vakantie te gaan op het moment dat de coronacrisis uitbrak. Al snel was het voor haar duidelijk: Deze vakantie kan niet doorgaan, er waren nu belangrijkere zaken die haar aandacht verdienden. Balen natuurlijk, aldus Yvonne, maar ook blij met de vrijgekomen tijd. Zij kon zich nu namelijk helemaal richten op het zo gezegde ‘coronabeleid’. Want ook in de verloskundige zorg moest er genoeg georganiseerd en gereorganiseerd worden. Denk aan werkwijzen aanpassen en nieuwe protocollen maken, een eenduidig beleid opstellen aan de hand van de landelijke richtlijnen van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en deze doorvoeren binnen de praktijk. Maar ook pakketten met persoonlijke beschermende middelen in boxen voor in de auto, zodat het hele team voorbereid op pad kon gaan

Het doorvoeren van de bovenstaande maatregelen brengt verschillende veranderingen in het dagelijkse werk met zich mee. Zo worden bezoeken aan de praktijk zo kort mogelijk gehouden. Om dit te kunnen realiseren worden alle cliënten voorafgaand aan hun consult gebeld en worden alle gebruikelijke dingen doorgesproken en vragen beantwoord. Zo hoeft in de praktijk alleen nog de medische controle uitgevoerd te worden en zitten mensen ook niet met elkaar in de wachtkamer. Er zit soms ook een langere periode tussen de afspraken als dit medisch verantwoord is, cliënten krijgen dan wel vaak een extra belafspraak, zodat het contact er met de cliënt wel is en zorgen tijdig besproken kunnen worden. Dit gebeurt ook als een cliënt zich gewoon goed voelt. 

Helaas is het nu niet mogelijk om pretecho’s te maken. Ook mogen partners en kinderen niet meer meekomen naar de praktijk, dit is een landelijk afspraak waaraan alle praktijken zich houden. Alleen bij medische complicaties en in sommige gevallen, als de cliënt wordt verwezen naar een specialist in het ziekenhuis, mag de partner mee. De grootste wens van de verloskundige is ook dat partners zo snel mogelijk weer mee kunnen, maar dat is wachten op het besluit van de overheid.

Voor de medische echo’s heeft dit creatieve team ook een oplossing gevonden. De 20 weken echo is bijvoorbeeld een medische echo die op verzoek van de ouders gemaakt wordt tussen 18 en 21 weken zwangerschap. Deze echo kan gerust 1 of 2 weken uitgesteld worden als een zwangere klachten heeft die passen bij het coronavirus, maar moet dan toch echt gemaakt worden. Dit is de echo om te zien of de foetus en zijn organen zich goed ontwikkelen en of de foetus goed groeit. Bij deze echo kunnen aanstaande ouders ook te horen krijgen welk geslacht het kindje heeft. Deze echo’s duren gemiddeld 45 minuten. Om hier zoveel mogelijk veiligheid te creëren, hebben de verloskundigen een scherm van plexiglas gemaakt met een gat er in, zodat de echoscopiste met haar arm door dit gat heen kan om de echo te maken. Ook is er een statief geplaatst, zodat er mogelijkheid is tot beeldbellen met de partner tijdens de echo.

Uiteraard staat het team van het verloskundig centrum altijd klaar om cliënten telefonisch te woord te staan bij vragen, angst of klachten en wordt er aan de hand van het gesprek gekeken of een bezoek nodig is of niet.

Bevalling
Ook voor de bevalling is het beleid aangepast. Zo worden zwangeren verzocht om maar één  persoon ter ondersteuning er bij te hebben, los van de plaats van de bevalling. Normaal gesproken willen sommige vrouwen graag meer mensen bij zich hebben, denk aan een moeder, vriendin of fotograaf. Ook binnen de zorgketen komen er normaal gesproken wel eens extra mensen bij, verloskundigen in opleiding of stagiaires van de kraamzorg. Dit gebeurt in deze coronatijd helemaal niet, puur om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Zwangeren behouden hun keuzevrijheid in de plaats van de bevalling. Wel merkt Yvonne dat de moeders/ouders bewuster over de bevalling nadenken, in het ziekenhuis of toch liever thuis. Ook dit om besmetting met COVID-19 zoveel mogelijk te voorkomen. Hier worden uitgebreide gesprekken over gevoerd en alle opties worden belicht. Zo hebben de ziekenhuizen in de regio verschillende ingangen (corona verdacht/ niet corona verdacht) waardoor alle bezoekers naar binnen moeten en zijn er corona “vrije” verloskamers, en verloskamers waar vrouwen met corona of verdacht van corona in kunnen bevallen. Daarnaast zijn de lijnen tussen de verloskundige praktijken en de ziekenhuizen kort en weet iedereen van elkaars afspraken af. We zitten op één lijn en iedereen zet zich in om samen door deze crisis heen te komen. ‘Dat voelt heel prettig en veilig’, aldus Yvonne. 

Bij de thuisbevallingen is er momenteel niet heel veel anders dan normaal, mits er niemand van het corona virus wordt verdacht. Uiteraard probeer je zoveel mogelijk de 1,5 meter te hanteren, maar op het moment suprême, kom je toch in direct contact met de vrouw en dan moeten de werkzaamheden wel gebeuren. Daarnaast geeft Yvonne ook aan dat ze als verloskundige altijd al heel erg hygiënisch en zo veilig mogelijk werken. Is het Corona virus  wel in het gezin aanwezig, dan werken ze uiteraard met alle beschermingsmiddelen die zij in ter beschikking hebben, denk aan overalls, mondkapjes, handschoenen enz. 

Kraamvisite
Ja, ook de kraamvisites lopen anders dan anders door de gehele situatie. Daar waar de verloskundigen anders meerdere kraamgezinnen per dag zien, gaan ze nu alleen voor de medisch noodzakelijke dingen op huisbezoek. Daarnaast zijn de gebruikelijke visites telefonisch, worden er foto’s gestuurd of wordt er ge-beeld-beld met de kraamverzorging of met de kersverse moeder en/of vader. Zo is er toch vaak een compleet beeld te krijgen van situatie in een gezin en kan ook de partner betrokken worden, want die moet niet vergeten worden! Daarnaast zijn de lijnen met de kraamverzorgsters kort, gelukkig kennen ze elkaar door de jaren heen allemaal goed en weten ze wat ze aan elkaar hebben. 

Dilemma’s waar de kersverse ouders voor komen te staan zijn bijvoorbeeld ook; Wie laat ik wel en wie laat ik niet op kraamvisite komen… ‘Ons advies is om visite zoveel mogelijk te beperken, in de eerste week liefst helemaal. Ook om de kraamverzorgsters te beschermen. Zij willen zich een week later toch graag weer in kunnen zetten in een volgend gezin’, geeft Yvonne aan. Maar hoe lang houd je visite daarna weg? Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht. Alle verschillende meningen en standpunten van mensen uit de omgeving maken het niet makkelijker. Dit zijn dus moeilijke besluiten waar ouders mee worstelen, dat merken we.

‘Uiteindelijk besluiten de ouders zelf, als verloskundige kunnen wij alleen maar adviezen en tips geven’, aldus Yvonne.

Ook mooie ontwikkelingen
Natuurlijk zat niemand op deze crisis te wachten. Toch is Yvonne trots om te zien hoe ze dit als team hebben opgepakt. Ze regelen het als één team en staan samen sterk, zowel binnen het team Verloskundige Centrum Noord Holland Noord, als ook met haar collega’s in de regio. ‘Daar waar we normaal gesproken ook concurrenten van elkaar zijn, is het mooi om nu te zien hoe de samenwerking intensiveert. En om het gevoel te hebben op elkaar te kunnen rekenen!’ 

‘Al met al beseffen we ons dat het niet alleen voor ons als verloskundigen, maar ook voor zwangeren een vreemde tijd is. Partners niet mee naar echo’s en controles, geen kraamvisites, angst voor besmetting, geen babyshower of afscheid vlak voor je verlof. Veel zwangeren beleven deze periode anders dan ze zich hadden voorgesteld. En dat is iets wat wij als verloskundigen ook verdrietig vinden voor hun.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *