“De scholen gaan voorlopig dicht”, dit nieuws hoorden we inmiddels alweer vijf weken geleden. Sindsdien draait het thuisonderwijs op De Sluis op volle toeren.

We hebben de kinderen in beeld
Het contact met de kinderen is voor ons team het allerbelangrijkst: we willen ze zien en horen! Normaal gesproken werken we dicht bij elkaar. En daar hoort bij dat we samen lachen, elkaar troosten, goede gesprekken voeren, knuffelen, samenwerken en zorgen voor elkaar – in een groep, zodat we samen verder ontwikkelen. Juist die dingen zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend. Maar het lukt wel! 

Via Google Meet, Chat, Classroom en digitale (Padlet)pagina’s houden we contact. Elke leerling, thuis of op school, is en blijft op deze manier in contact met de groep. En natuurlijk ook met de leerkrachten, iets waar wij als leerkrachten erg van genieten nu we de kinderen niet fysiek kunnen zien en spreken.

Elke dag om 9.00 uur is er in iedere groep een contactmoment waarbij de leerkracht de dag opent. Dit gebeurt in de onderbouw met een filmpje op Padlet. De leerkracht geeft een opdracht aan de groep en plaatst deze op een speciale Padlet-pagina: een online prikbord waar alleen de desbetreffende groep op kan inloggen. Ouders helpen kinderen contact te houden met elkaar door deze pagina te vullen met foto’s, filmpjes en tekst. Daarnaast bellen de juffen elke week met ieder kind. Zo zien ze iedere ochtend hun eigen, vertrouwde juf en spreken ze haar wekelijks via de telefoon. Hoe fijn is dat!

In de bovenbouw starten we elke ochtend om 9.00 uur met een groepsgesprek in Google Meet. De groep komt en blijft op deze manier bij elkaar. Daarnaast spreekt de leerkracht de kinderen ook één op één. Tijdens de opening van de dag worden er leuke nieuwtjes of ontwikkelingen gedeeld (bijvoorbeeld een verjaardag of een verhuizing). Verder wordt de dagtaak besproken en er worden algemene vragen beantwoord. Maar ook wordt er gesproken over alles wat de kinderen nog meer bezighoudt. Ook zij maken zich soms zorgen en daar moet ruimte voor zijn. Het welbevinden van kinderen staat ook nu nog voorop. 

De inhoud draait door
Ons leerprogramma draait gewoon door, al heeft het een andere (digitale) vorm. Instructies worden vooraf opgenomen en online gezet of live gegeven via Google Meet. Er is ruimte voor individueel werken, maar kinderen kunnen elkaar ook vragen om samen te werken: ook nu hebben we elkaar nodig om samen (nog) wijzer te worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om extra instructie te krijgen, individueel of als werkgroep. Gezellig en vertrouwd ‘aanschuiven aan de instructietafel’, maar dan digitaal. Ook de leerlingenraad vergadert gewoon door, juist nu. Kinderen praten mee over het thuisonderwijs: zitten kinderen lekker in hun vel; hoe kunnen we de kinderen nog meer samen laten werken?

Net als in de klas is er ruimte voor afwisseling in het schoolwerk. Leerlingen zitten niet alleen achter de computer, ze worden zelf ook in beweging gezet. Juist nu met het thuiswerken is het van groot belang dat we kinderen betrokken houden. Voorbeelden hiervan zijn: een bewegingsspel met rekenen, een boek voor de webcam voorlezen aan je opa of oma, een (strip)tekening maken en nog veel meer. De resultaten kunnen weer gefilmd of gefotografeerd worden gedeeld worden met de groep. Klasgenoten kunnen reacties plaatsen en op deze manier betrokken zijn bij elkaars werk. Normaal gesproken hangen we de klas vol met werkjes en praten we erover, nu vullen we de ‘cloud’ en typen we er reacties bij. Daar ontstaan echt mooie momenten met complimenten en schouderklopjes. Belangrijk, want ook in deze tijd willen we betekenisvol onderwijs blijven geven. 

We houden natuurlijk ook rekening met wat ouders thuis kunnen doen. We beseffen heel goed dat thuiswerken en thuisonderwijs begeleiden een pittige combinatie is. We proberen zoveel mogelijk te sturen op wat kinderen zelfstandig kunnen doen, met ondersteuning van de groep, leerkrachten en indien nodig de ouders. En het is fijn om te zien dat ouders ons weten te vinden bij vragen. We doen het samen. 

We zorgen voor elkaar
De Sluis maakt deel uit van Kindcentrum de Kroon, net als obs De Meerpaal en kinderdagverblijf Kappio. Tijdens de noodopvang zorgen een pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf en een leerkracht (van een van de scholen) samen voor de groep kinderen waarvan de ouders werken in vitale beroepen. Fijn dat we dit samen kunnen doen en op deze manier deze ouders kunnen vrijzetten. Samen staan we sterk!

We missen elkaar
Ook wij zien ernaar uit om de groepen weer fysiek bij elkaar te hebben, maar zo ver is het helaas nog niet. Tot die tijd doen we wat we kunnen om de kinderen zo goed mogelijk te volgen en te ondersteunen in hun leer- en ontwikkelingsproces. Dat is waar we voor gaan, ook nu we thuis werken. De sfeer ons team zit er goed in. We leren, delen en ontwikkelen gewoon verder. We zien elkaar (hopelijk) snel weer!

En … we zijn dankbaar voor alle leuke bemoedigende berichten, bedankt!
Leerling: het gaat super goed
Juf: fijn!!
Leerling: juf, die instructievideo was heel erg duidelijk
Juf: jeeeeeej, wat leuk om te horen. Ik denk dat ik vlogster ga worden :p

Leerling: ik geef het een 10


Ouders:

“Jullie doen het fantastisch! Echt ongelooflijk wat jullie in zo’n korte periode voor elkaar hebben gekregen. Het is ook leuk om te zien, dat de persoonlijke band tussen elkaar nog gestimuleerd wordt met de ochtend meeting en ook dat kinderen op de hoogte blijven van elkaars nieuws enz. Heel erg bedankt voor jullie inzet. En ik hoop dat het bij jullie thuis ook zo lekker draait!”

“Ik wil vooral complimenten geven hoe jullie dit opgestart zijn eigenlijk al vanaf de derde dag loopt alles al soepel met een opening van de dag om 09:00 en bespreken van de dagtaak. Ze kunnen echt heel zelfstandig aan de gang. Als mijn kind ergens niet uitkomt, vraagt ze het en we worden digitaal steeds handiger! Ik vind het echt ook ideaal dat je in de dagtaak moet afvinken wat er gedaan moet worden en de afwisseling met taken en leuke projectjes is echt super. De chat-functie met de leerkrachten werkt ook ideaal, en er zijn duidelijke instructiefilmpjes! Vooral bedankt voor deze grandioze inzet van jullie!”

Onze ontwikkelingen blijven volgen?
Zie:
https://www.facebook.com/deSluisAP
https://www.instagram.com/basisschooldesluisap/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *