Donna: “Ik moest het kalf zelf op de wereld zetten, er was geen boer te bekennen”

Donna Pruisscher is zzp’er in een bijzonder beroep. Ze heeft zich helemaal toegewijd aan de dieren. Een van haar werkzaamheden is schapen en geiten verlossen. Ze legt uit hoe ze daar op gekomen is.

“Ik liep stage in Schoorl. Ik was toen 17 jaar. Ik was daar en een cliënt zat te tekenen bij de koeien in de wei. Ze rende en riep me: ‘Donna, die koe gaat dood! Help.’ Dus ik er snel heen, bleek dat de koe niet dood ging, maar aan het bevallen was. Dat is een onwijs heftig gezicht als je het nog nooit gezien heb. Dus ik snapte wel wat die cliënt bedoelde.”

Mouwtjes opgestroopt
Donna deed wat ze moest doen en belde de boer. “Maar niemand nam op, dus ik belde een andere boer waar ik ook geen gehoor kreeg. Wat nu? Als een ‘dokter Pol’ (bekende Nederlandse dierenarts in Amerika, red.) op mijn knieën, mouwtjes opgestroopt, achter de koe en op elke wee ging ik trekken aan de pootjes. En zo kwam er een gezond, groot en ademend kalf uit. Hoe gaaf was dat! De adrenaline voelde ik door mijn hele lichaam. De cliënt was ook heel verbaasd en heeft er foto’s van gemaakt!” 

Verlospapieren gehaald
Dat was het moment voor de jonge dierenliefhebber om er meer mee te doen. “Ik heb mijn schapen- en geitenverlospapier gehaald en al heel wat lammeren op de wereld gezet. En zo ben je ineens zzp’er kleinveeverlosser.” 

Mannenhanden vaak te groot
Ze wordt vaak gebeld door boeren die even een dagje vrij willen of een weekendje weg gaan. Maar ook voor spoedgevallen, omdat hun handen of armen te groot zijn en die van mij dan nét even beter passen om zo alsnog de bevalling tot een succes te brengen. Ik hou ervan!”

Meer weten over het werk van Donna? Kijk op haar Facebookpagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *