Even voorstellen: Ramona Mangelsdorf met specialisatie preverbale logopedie

Ramona Mangelsdorf maakt deel uit van de Praktijk voor Logopedie Anna Paulowna eo. Na het behalen van haar diploma logopedie in 2001 heeft ze als logopedist in Den Haag, Den Helder en Anna Paulowna gewerkt. We stellen haar aan u voor. Zodat u weet wat zij voor u kan betekenen.

“In 2010 ben ik samen met Esther onze Praktijk voor Logopedie Anna Paulowna begonnen die inmiddels tien jaar bestaat. In de loop der jaren is de interesse in het werken met hele jonge kinderen en de specialisatie preverbale logopedie ontstaan.”

Veel meer dan alleen stem en uitspraak
Waar de logopedist wordt ingeschakeld voor problemen met stem, uitspraak en taal, is deze specialisatie nog niet heel bekend. “In de preverbale logopedie gaat het om de behandeling van eet- en
slikproblemen bij jonge kinderen. Wanneer een kind heel jong is, moet het in het drinken en eten allerlei motorische dingen leren; het kindje moet leren goed te zuigen, afhappen van een lepel, goed leren kauwen en slikken.
Soms gaat dat leren niet vanzelf. Drinken uit de borst of fles lukt niet goed, het kindje verslikt zich regelmatig of weigert de fles. Bij leren eten van een lepel lukt het niet het hapje in de mond houden. Het leren eten van stukjes is soms ook een hele klus! Het kan ook zijn dat het leren drinken en eten door een ziekteperiode of sondevoeding moeilijk is geweest.” De logopedist noemt allerlei voorbeelden.

Vertrouwde omgeving thuis
Als moeder van een zoon waarbij het drinken niet vanzelf ging en dat voor de ouder best stressvol kan zijn, groeide de interesse voor deze specialisatie bij Ramona. “Hoe belangrijk is het dat een kindje goed drinkt en eet en hoe fijn is het als je door adviezen geholpen kan worden! Wanneer ouders hun zorgen over drinken en eten bijvoorbeeld op het consultatiebureau aangeven, kan ik als preverbaal logopedist ingeschakeld worden. In de vertrouwde omgeving bij het kindje thuis ga ik eerst kijken hoe het kindje drinkt en eet. Na aanvullend onderzoek is het mijn uitdagende taak om te bekijken wat het kindje en de ouders aan begeleiding en ondersteuning nodig hebben bij het leren drinken en eten.”

Voor meer informatie over de specialisatie preverbale logopedie zie www.logopedie-ap.nl/specialisaties

Een gedachte over “Even voorstellen: Ramona Mangelsdorf met specialisatie preverbale logopedie

  • 18 januari 2021 om 09:38
    Permalink

    Interessant om te lezen, deze specialisatie voor logopedie kende ik nog niet. Vroeger heb ik een logopedist bezocht omdat ik soms sliste bij sommige klanken. Ik kan me voorstellen dat het erg interessant en dankbaar werk is om hele jonge kinderen te helpen bij slikproblemen en preverbale logopedie. Succes met de praktijk!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *