Gezellige 1ste ronde Regio Jeugdcompetitie Judo bij JV de uitkomst

Op zaterdag 21 september was het zo ver, 30 gespannen kinderen stonden in de Dojo van JV de Uitkomst in Anna Paulowna voor de 1ste ronde van de Regio Jeugdcompetitie. 

Naast dat JV de Uitkomst meedeed met hun 8-koppige team, deden ook EBI Sports uit Tuitjenhorn en Budocentrum Julianadorp mee. Na het officiële weegmoment werden de wedstrijden ingedeeld. Voorzitter van JV de Uitkomst Willem van leeuwen opende de competitie met een voorwoord. Hierin vertelde hij dat deze competitie 1 van de oudste was van de sport en dat er altijd ongelofelijk veel animo voor was, maar dat dit in de tegenwoordige tijd een stuk minder is. Willem betreurd dit aangezien deze competitie geweldig is voor de jeugd om zodoende voldoende wedstrijdervaring op te doen. Ze krijgen dan ook onder andere uitleg over hoe je de mat moet betreden en ook weer moet verlaten, en tijdens de wedstrijd helpt de scheidsrechter met tips en legt alles uit. Het is daarnaast ook goed voor de jeugd om te ondervinden hoe het is, een officiële wedstrijd op de mat. Winnen of verliezen het hoort er allemaal bij in de wereld van sport/topsport. Je moet de kinderen daar ook aan laten wennen, anders leren ze niet wat het is om te winnen maar eigenlijk nog veel belangrijker, hoe het is om te verliezen. Willem geeft dan ook aan dat hij hoopt dat de aantallen kinderen weer aantrekt in de sport Judo, en op die manier de competities weer groter en gevarieerder gaan worden. 

Ondertussen waren de kinderen er helemaal klaar voor, die wilden die mat op. Her en der werden er binnen de teams de tactieken nog uitvoerig besproken, en de kinderen werden  klaargestoomd voor hun partij. De 1ste ronde mocht JV de Uitkomst meteen uit de startblokken schieten tegen Budocentrum Julianadorp. Na een aantal wedstrijden verder bleek wel dat Budocentrum Julianadorp over net wat meer ervaring beschikte, des al niet te min wist de Uitkomst 2 wedstrijden te winnen, maar de overall winst ging naar Julianadorp. Ronde 2 mocht Julianadorp blijven staan en traden de 10 van EBI Sport Tuitjenhorn aan. In deze ronde werden er een aantal hele intensieve en spannende wedstrijden bevochten op de mat, de uiteindelijke winnaar van deze ronde bleek EBI Sport. Ronde 3 mochten de tijgers van JV de Uitkomst weer de mat op tegen de 10 van EBI Sport. Klaarblijkelijk hadden de 8 judoka’s van de Uitkomst een goede peptalk van meester Willem gekregen want ze schoten bijna uit hun judopakken vandaan van de felheid. Ze hebben gestreden voor wat ze waard waren maar ook deze pot ging de overall winst naar de tegenstander. Dus de winnaar van deze 1ste competitie ronde was EBI Sport Tuitjenhorn, met op de 2de plaats Budocentrum Julianadorp en op de 3de plaats JV de Uitkomst.

Wat opviel tijdens de wedstrijden was dat er respect en structuur heerste, en dat maakt deze sport zo mooi. Het is een intensieve sport waar heel veel kracht en techniek bij komt kijken. De jeugd leert op een nette en beheerste manier met elkaar te sparren. Ze leren zoveel facetten met deze sport die ze in hun dagelijks leven ook mee kunnen nemen. Het publiek is op een enkeling na dan ook stil, en laten de kinderen met hun meester hun ding doen op de mat. De kinderen krijgen zo op deze manier mee hoe het is om met elkaar op een nette manier om te gaan, ze krijgen duidelijkheid en structuur mee. 

Maar wat het meest is opgevallen, en wat denk ik ook het belangrijkst is, is dat alle kinderen elkaar de hand schudden na de wedstrijd en elkaar bedanken voor de wedstrijd, en dat stukje, dat heet RESPECT! Raakt Media heeft ongelofelijk genoten van de 1ste ronde van deze Regio Jeugdcompetitie en is op zeker ronde 2 er ook bij. Judo, wellicht 1 van de mooiste en beste sporten voor een kind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *