Grote opkomst bij huisarts van Heusden

Het is donderdagavond 4 juli en dokter van Heusden heet iedereen van harte welkom. 

De opkomst overtrof haar complete verwachting, ze was dan ook blij te zien dat vele inwoners op deze avond afgekomen zijn. Het idee om dit te doen kwam pas twee dagen geleden omhoog bij de dokter, want ze wist dat ze iets moest doen. Ze melden meteen dat er volgende week donderdag in de Veerburg nog een bijeenkomst is en de week erna worden alle uitslagen die geïnventariseerd zijn op beide avonden besproken de locatie hiervan is nog niet bekend..

Van Heusden werkt nu 7 jaar in de Polder en altijd met heel veel plezier.
Nadat de praktijk in Breezand goed liep, en huisartsen Balk en Arwert aan hadden gegeven ook te willen stoppen, heeft het echtpaar dit eerst met elkaar besproken. De partner van van Heusden, dokter van Veen toen nog werkzaam in Friesland vonden het erg fijn om weer dichter bij elkaar te gaan werken. Daarom werd er besloten om de praktijken over te nemen en dokter van Veen in te zetten op de locatie Anna Paulowna. Dit ging in eerste instantie goed, maar er kwam wat gezonde tegenwerking vanuit de Gemeente en er was geen steun vanuit VGZ,  helaas verliep het daarom minder goed dan in Breezand.

Daar waar we eerst 4 praktijken hadden met fulltime huisartsen Hebben we nu nog maar 3 huisartsen van Heusden (huisarts en praktijkhouder), huisarts van Veen en huisarts van der Meij. Wetend dat dit te kort is, is mevrouw van Heusden op zoek gegaan naar aanvulling. De enige optie die hierin mogelijk was waren waarnemende huisartsen. Er zijn namelijk geen huisartsen deze kant meer op te krijgen, dit omdat het geen lonende baan meer is. Het enige probleem met waarnemers is dat ze minimaal 5 werkgevers per jaar moeten hebben en hierdoor niet meer dan 1/2 dagen willen werken in de praktijk. En bijvoorbeeld voor een vakantie opvang hierdoor niet openstaan. Daarnaast zijn ze 3 maal zo duur als dat ze financieel binnen halen. 

Na alle strubbelingen, klapte huisarts van Heusden tussen kerst en oud op nieuw 2018 in elkaar toen zij en haar man er alleen voor kwamen te staan, dit omdat het gehele team vrij had genomen. De eerste vier maanden heeft ze alleen maar geslapen en geslapen en daarna heeft ze zich verdiept in collega praktijkhouders, hoe zij het allemaal georganiseerd hebben. Voor haar is het op dit moment niet te doen, tot 2 jaar geleden had zij 1 gezonde praktijk. Nu een twee jaar later en 2 praktijken rijker, is het financieel niet meer rond te breien voor haar door alle oplopende kosten en tegenwerkingen. Als je kijkt naar acht jaar terug waren er 7000 gevestigde huisartsen/praktijkhouders, nu zijn er nog maar 3500 over en daarentegen 4000 waarnemende huisartsen. Het wordt simpelweg steeds lastiger om een gezonde praktijk te runnen. 

Zoals het vroeger was met dokter Rijpma, Arwert, Osinga en Balk zo wordt het gewoon weg niet meer. De huisarts geeft aan dat er een enquête is deze zijn vandaag uitgedeeld, liggen morgen in de praktijk tijdens de prik momenten, bij de uitdeelpost van de apotheek (16:00 tot 17:00 uur) en in Fysiotherapie praktijk Warmenhoven en deze is ook van de website af te halen. Graag willen de huisartsen van iedereen weten wat ze van de zorg vinden, wat ze willen veranderen en of ze open staan voor vernieuwingen. Want vernieuwing/verandering is echt van belang. Alle uitslagen worden geïnventariseerd en worden 18 juli met iedereen in de Bloemenlust besproken.
Veranderingen waar we aan kunnen denken zijn bijvoorbeeld:

  • Appen met de huisarts zodat je niet meer naar de praktijk hoeft te komen.
  • Uiteraard blijft de praktijk open voor mensen die dit wel wenselijk vinden.
  • Inplaats dat je belt met de assistente krijg je de huisarts aan de lijn zodat je sneller geholpen bent.
  • Daarnaast wil ze inventariseren of patiënten openstaan om te gaan werken zonder contracten. Bij vele verschillende praktijken en zorginstellingen (denkend aan tandarts en fysiopraktijken) wordt zo al gewerkt. Het grote voordeel hiervan is dat er veel minder geld aan de stok van de zorgverzekeraar blijft hangen en meer op de eerstelijns zorg ingezet kan worden.

De praktijk in Breezand is nu voor huisartsenzorg dicht en blijft voorlopig ook nog even dicht. Voorlopig wordt de zorg alleen nog in Anna Paulowna geleverd, uiteraard is de dokter haar grootste wens om Breezand zo snel mogelijk weer te openen. De komende maanden wordt alles geïnventariseerd en bekeken wat er mogelijk is en wat niet. In september komt er een brief waarin alles beschreven staat hoe de huisartsen per 1 januari 2020 gaan werken. In de maanden juli en augustus gaan 3 studenten alle patiënten van de praktijken bellen om te inventariseren wie er wel digitaal geïnformeerd kan worden en wie niet.

Aan het einde van de avond mochten er vragen gesteld worden want voor velen was toch lang niet alles duidelijk. Vragen over de slechte communicatie, zoals geen gebruik van social media. En wat als ik nu een huisarts nodig heb, wat moet ik dan doen? Per volgende week gaat het 088 nummer in. En belooft de huisarts beter, helaas is hiermee het personeel te kort nog niet opgelost maar weet dat er hard aan gewerkt wordt! Er wordt gewoon zorg verleend, want dat is ze een ieder verplicht. De verzekering heeft de inspectie bij de dokter op haar dak gestuurd, dus er is iedere dag scherpe controle dat er daadwerkelijk ook zorg wordt verleend. 

De vraag was het niet fijn om VGZ hierbij ook aanwezig was geweest? Huisarts van Heusden had hier niet aan gedacht, ze gaat dan ook vragen of ze de 11de erbij aanwezig kunnen zijn, zo ook Mary van Gent de wethouder van Hollands Kroon. Want de Gemeente heeft ook een vinger in dit gehele verhaal, het pand in Anna Paulowna is op 18 punten niet goedgekeurd om in te werken. Het pand is bijvoorbeeld 30 graden in de zomer, 6 doktersassistente in 1 ruimte  is veel te druk. Backoffice en frontoffice lopen door elkaar heen, hierdoor is het een chaos in het pand. 
Het was een duidelijk verhaal van de huisarts, wel nog met de nodige vraagtekens omdat ze nog volop in de onderzoeksfase zitten, maar het was fijn dat deze avond georganiseerd is. Kon u nou niet aanwezig zijn deze avond, de deur staat de komende weken op donderdag voor u open in Anna Paulowna of Breezand. Check de website van de huisarts www.hap-apbz.nl hierop wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *