Het Ontstaan van het Pleinfeest ’t Zand

In 2014 werd op initiatief van de Dorpsraad ’t Zand en de Zakenclub het plein bij de Spar supermarkt geheel gerenoveerd. Met hulp van een groot aantal vrijwilligers, werd de oude bestrating gerooid en mooie nieuwe tegels werden weer neergelegd. Dit alles werd gedaan onder leiding van de ‘ondernemer van het jaar’ Jan Schilder Multiservice. En met inzet van loonbedrijf Sneekes voor het verplaatsen van de ondergrondse lege flessen containers. Voor de aankleding van het plein werd een beroep gedaan op Stef van den Berg die 10 grote bloempotten voorzag van mooie, vrolijke planten. En ook niet onbelangrijk: door Cock Tuin en Chiel Kooijman werden 2 nieuwe zitbanken gemaakt die een prominente plaats kregen op het plein. Dit alles werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de nieuwe gemeente Schagen.

Op datzelfde moment kwam het zogenaamde Braderie-comité tot de conclusie dat het geen zin meer had om voor  ’t Zand de jaarlijkse braderie te organiseren. Door geringe belangstelling van ondernemers en particulieren bleef de braderie en de kofferbakmarkt te kleinschalig

Door de goede contacten tussen Dorpsraad en Zakenclub, ontstond het idee om het gerenoveerde plein officieel te openen en daar iets bijzonders bij te organiseren. Het ‘oude’ braderie-comité werd uitgebreid met een vertegenwoordiger van de Dorpsraad en de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten.

En op 23 augustus 2014 was het zo ver. Op het plein stonden grote tenten het was prachtig weer. Het plein werd geopend door wethouder Sigge van der Veek en werd daarbij geholpen door Ad en Dorien Schilder (kinderen van Jan en Ester). Tevens werden de vrijwilligers nog even in het zonnetje gezet, want zonder hun medewerking was het niet gelukt om het plein weer knap te krijgen. En zo was het Pleinfeest geboren. De reacties op dit feest waren zeer goed en het publiek was zeer enthousiast. Men vroeg of er een vervolg kwam. Hun wil geschiedde want in 2015 heeft het nieuwe Pleinfeest-comité op het plein een zogenaamde Boerenbruiloft georganiseerd. 

In 2016 was het thema “De Wind in de zeilen” en werd medewerking verleend door het  Shantykoor ’t Scheepstuygh, onder leiding van Gerrit vd Belt. En 2017 stond in het teken van ‘275 jaar ’t Zand’. Ook het pleinfeest nam dit thema over en er waren allemaal oud Hollandse spellen beschikbaar voor de deelnemers aan de dorpsmaaltijd. Het weer gooide echter roet in het eten. Door harde wind en regen was het niet mogelijk om het feest op het plein te organiseren en moest worden uitgeweken naar de recreatiezaal van De Zandstee. Het jaar 2018 kreeg als thema ‘Oktoberfest’ en onder de mooie klanken van het feestorkest ‘de vrolijke noot’ uit Waarland/’t Veld werd het weer een gezellig samenzijn op het Plein. 

En uiteraard is er dit jaar ook weer een Pleinfeest, het thema dit jaar is  ‘Amsterdamse middag’. Het Pettemerkoor. De Laatste Druppel zal komen zingen en ook een draaiorgel van de Helderse draaiorgelvrienden zal aanwezig zijn. De voorbereidingen zijn in volle gang, de kok heeft weer een nieuw menu bedacht, dus laat maar komen. Het Pleinfeest zal zijn op zaterdag 31 augustus a.s. van 16.00 tot 20.00 uur.

*Op de foto het huidige Pleinfeest: Adri de Wit, Jo en Bas Linting, Carla Nielsen, Corina van der Vlugt en Gerard Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *