Indrukwekkend afscheid

Ineens was daar het bericht dat zij ziek was. En het einde kwam veel te snel. Gelukkig hadden wij kort voor die tijd met elkaar gesproken over haar wensen voor haar uitvaart. Die uitvaart zou in ieder geval na haar 70e verjaardag moeten plaatsvinden, want dat was ze zeker van plan om te halen.
Het liep zo anders. Wat is het dan fijn om volgens iemands laatste wensen te kunnen handelen.

Een liefdevolle laatste verzorging met haar dochter. De laatste dagen op haar favoriete plek in de huiskamer. Op een opbaarplank, dat leek haar wel wat. “Ziet er toch een stuk vriendelijker uit dan in zo’n kist! Til me alleen op het allerlaatste moment, als ik naar het crematorium toe ga maar in een kist. De goedkoopste hoor!”

Het ging allemaal zoals zij gewild zou hebben. De laatste dagen thuis, familie en vrienden op bezoek. Rust, aandacht en tijd om ieder op zijn manier afscheid van haar te kunnen nemen. In een bloemenzee, waar de hortensia’s waar zij zo van hield, de boventoon voerden. 

De onvermijdelijke allerlaatste dag brachten wij haar naar haar geliefde tuin. Zodat zij van haar tuin afscheid kon nemen, en wij van haar. Met een stralende zon boven ons, toeval bestaat niet. Een prachtig afscheid bestaat wel. Met geschreven woorden, voorgelezen woorden en een toren van liefde. 

In mijn nieuwe bus met een kleine stoet naar het crematorium. Daar stond een erehaag van familie en naaste vrienden op haar te wachten. Nog eenmaal applaus, nog eenmaal een toren van liefde. Daarna, volgens haar uitdrukkelijke wens, terug naar de tuin, waar koffie met gebak en bier klaar stond. Waar we met elkaar een grote kring maakten om haar laatste wens te vervullen. Dat had ze als verrassing zelf met haar kinderen geregeld: Aan iedereen werd een doosje met een zorgvuldig uitgekozen, passend sieraad van haar uitgedeeld. Indrukwekkend, liefdevol en gul, exact zoals zij ook was…

… Eenmaal thuis kan ik niet meer stoppen met huilen. Mijn allerliefste tante, wat ga ik u ontzettend missen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *