Jarige motorclub MIOS wil verschil met ‘andere’ clubs benadrukken

Motorclub MIOS (MIOS staat voor ‘Motorrijden Is Ons Streven’) bestaat dit jaar een halve eeuw. De leden willen laten weten dat er heel wat verschillen bestaan tussen de clubs, waar naast motorrijden ook herrie, overlast en criminaliteit op de agenda staat, en een club zoals MIOS dat is. Een van de leden: “Er bestaan in ons land heel wat motorclubs waar de leden samen hun hobby beoefenen. Voor het publiek is het soms moeilijk de onderlinge verschillen te duiden en motorrijden staat voor een aantal mensen primair gelijk aan herrie, overlast en zelfs criminaliteit. Maar dat is absoluut niet waar het bij ons om gaat.”

Zo heb je allereerst de motorsport. “Denk aan motorraces, motorcross, sprint, trial, enduro, off-road, grasbaan, ijsspeedway en nog enkele andere. Dat zijn sporten die streng geregeld worden door de bond, de KNMV, en afhankelijk zijn van vergunningen van overheden. Er zijn competities op regionaal, landelijk, Europees- en wereldniveau”, licht het MIOS-lid toe.

Niks mee te maken
Dan zijn er, en gelukkig zijn dat er maar weinig, de zogenaamde 1% Motorclubs of OMG (Outlaw Motorcycle Gang). “Dat zijn de clubs waar wij als vereniging niets mee te maken willen hebben, maar waar in de media vaak aandacht voor is vanwege hun relatie met criminaliteit.”

Wettelijke eisen
En dan zijn er nog tourritten. Over de openbare weg, vooraf uitgestippelde, routes die meerderen met elkaar rijden. “De motoren moeten voldoen aan alle wettelijk eisen voor rijden op de weg en alle verkeersregels gelden onverkort. Daar houdt onze 50-jarige club zich mee bezig.”

Hulp bij demowedstrijden
Maar de club heeft in het verleden ook ondersteunende hulp geboden bij andere motorsportactiviteiten. Zoals demowedstrijden met klassieke racemotoren, sprintwedstrijden en trailwedstrijden. “Aangezien de normen steeds strenger worden is het moeilijk en bijna ondoenlijk motorsportevenementen nog incidenteel te organiseren. Draagvlak onder de bevolking speelt daarbij ook een rol.”

Lid van landelijke organisatie
De club is al jaren lid van de KNMV; deze belangrijke organisatie heeft maar liefst 55.000 individuele leden en 300 clubs die lid zijn. MIOS is ook lid van andere landelijke organisatie, zoals MAG en LOOT. Clubs die zich ook bezighouden met veilig motorrijden en samen met de KNMV regelmatig in gesprek zijn met overheden en wegbeheerders over de veiligheid op de openbare weg.

Van woon-werk naar hobby
MIOS is nu 50 jaar. “In 1970 gestart met jonge mensen van 20, 30 jaar die graag op een motor reden. Een groot deel van die mensen is nog steeds lid. Motorrijden was 50 jaar geleden iets voor mensen die zich voor hun vervoer geen auto konden permitteren. Langzaamaan is dit veranderd en de motor is steeds meer hobby geworden. Deze ontwikkeling is herkenbaar bij de club. Met circa 150 leden en een gemiddelde leeftijd van boven de 60 jaar, die elkaar regelmatig opzoeken en graag een rondje rijden. Ook wel meerdere dagen tot reizen in het buitenland.”

Activiteiten in de winter
Twaalf jaar na de oprichting, in 1982, heeft de club met medewerking van de gemeente een eigen clubhuis betrokken aan de Grasweg. En toen deze locatie een andere bestemming kreeg, verhuisde MIOS in 1999 naar een duurzaam gebouw aan het Zoutpad in Anna Paulowna. Waar elke vrijdagavond de leden elkaar kunnen treffen en activiteiten worden georganiseerd, vooral in de wintermaanden. Er is een klaverjasdrive en regelmatig worden sprekers over diverse onderwerpen. De club doet er veel aan om het beeld van de recreatie-motortoerrijder positief neer te zetten. Door het gedrag in en rond het clubhuis bijvoorbeeld. De club onderhoudt goede contacten met de buren en van klachten is bij de gemeente geen sprake.

Goede afspraken
“Maar we maken ook goede afspraken met de deelnemers aan de georganiseerde toertochten. We rijden in groepjes van 4 of 5 motorrijders. En de club levert bijdragen als begeleiders en verkeersregelaars bij evenementen.”

Jonge aanwas
Dat de club, ook gelet op de gemiddelde leeftijd, op zoek is naar nieuwe jonge leden, spreekt voor zich. Meer weten over deze actieve motorclub? Kijk op mcmios.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *