Jonge architect Martin Elling al zeven jaar hoofdarrangeur bij Lentetuin

Als je als jonge knul vanaf je twaalfde al tussen de vrijwilligers rondloopt om mee te helpen en daarna ook nog tuin- en landschapsinrichting studeert, dan is het misschien best logisch dat je jezelf nu alweer zeven jaar hoofdarrangeur van de Lentetuin mag noemen. Dat is het verhaal van Martin Elling. Geboren en getogen in Breezand en met een bult aan ervaring mag deze 29-jarige architect zorgdragen voor de invulling van de grootste indoorbloemenshow van Nederland. 

Hij is er zelf heel laconiek onder. “Natuurlijk is het een enorme eer dat ik dat mag doen, maar ja, ik kom uit Breezand hè, wij zijn vrij nuchter”, lacht Martin Elling. 

Potgrond kruien
Als 12-jarige begon hij met potgrond kruien voor de Lentetuin. Gezellig met vrienden, mooi aan de gang zijn. “Ik ben ermee opgegroeid, met de Lentetuin. Later kwam ik bij de opbouwploeg terecht. Dan zet je pallets op zijn plek, stenen, je bouwt vijvers. Dat soort dingen.”

Mogelijke opvolger van Piet Hollander
Stap voor stap kreeg Martin steeds meer verantwoordelijkheid bij de opbouw en toen kwam het moment dat voorganger Piet Hollander echt aankondigde te stoppen als hoofdarrangeur van het enorme evenement, dat jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers uit heel Nederland trekt. “Dat kwam eerder dan gepland. Ik was nog bezig met mijn studie aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Tijdens de vrijwilligersvergadering werd gemeld dat Piet zou stoppen. Direct vanuit de zaal werd mijn naam geopperd als mogelijke opvolger”, legt Elling uit hoe het zover gekomen is. “Ik vond het wel een prachtige uitdaging. En een eer.” 

Hardwerken met passie voor vak
Nuchter als hij is, wil hij zichzelf zeker niet op de borst kloppen. Een gewone hardwerkende man die met passie werkt aan zijn vakgebied: ontwerpen van tuinen en parken. Sinds vorig jaar heeft hij zijn eigen tuinontwerp- en adviesbureau. De baan bij Keukenhof zegde hij vaarwel. Maar de ervaring die hij daar opdeed, is nu heel waardevol in zijn ondernemerschap. “Ik kwam als jong broekie, ik had niet zo gauw gedacht dat ik aangenomen zou worden bij Keukenhof. Eerst maar eens gebeld en die man die ik aan de lijn had zei: ‘stuur je cv maar op’. En toen werd ik het. Ik heb daar een mooie tijd gehad, maar ook altijd de ambitie om voor mezelf te beginnen. En dan moet je een keer de keus maken.”

Park in China
Inmiddels staan er al heel wat leuke projecten op zijn naam. “Je moet maar afwachten of het loopt. Maar ik mag niet klagen. Ik ben in gesprek met een gemeente in Zuid-Holland voor een stadspark en een park in China”, vertelt hij tussen neus en lippen door. 

Een park in China? “Dat heb ik wel een beetje te danken aan de naam die ik opgebouwd heb bij de Keukenhof. Zo kwamen ze bij mij terecht. Ik ben er van de zomer geweest om het gebied te bekijken en te praten met de investeerders. Nu is het afwachten tot de investeerders akkoord geven om het ontwerp te mogen maken.” 

Thema Tropical
Tot die tijd is Martin Elling druk zat met de voorbereidingen van de Lentetuin. Want de eerste stappen naar de organisatie en in zijn geval het ontwerpen van dit grootste evenement beginnen in de zomer al. Thema dit jaar is Tropical, dus dat betekent veel zon, zee, strand.

Wij zijn heel benieuwd hoe dat er eruit komt te zien en kunnen niet wachten tot het 27 februari is.

Een gedachte over “Jonge architect Martin Elling al zeven jaar hoofdarrangeur bij Lentetuin

  • 16 januari 2020 om 21:28
    Permalink

    Dit is hem wel toevertrouwd ,het wordt vast weer iets moois

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *