Keuze voor perenboom is eerbetoon aan opa en oma

De perenboom is terug waar deze vroeg ook stond. Het was een idee Esther en Wiebe Broekema uit Anna Paulowna. Naar een initiatief van de gemeente Hollands Kroon.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat er voor ieder kind dat in Hollands Kroon wordt geboren een boom wordt geplant. De ruimte om bomen te planten in gemeentegrond is echter schaars. Mede daarom stelde de gemeente dit jaar ruim 100 bomen beschikbaar voor haar inwoners die deze in hun eigen tuin willen planten.

Fruitkwekerij in appel- en perenbomen
Wiebe zijn opa en oma kwamen jaren geleden uit de zuidelijke helft van de provincie Noord-Holland naar Anna Paulowna. Wiebe zijn opa zag er wel handel in om een fruitkwekerij op te zetten en zo begonnen zij met de kweek en verkoop van appel- en perenbomen. De Elshof heette hun bedrijf.” Aan het woord is Esther.

Wijk vernoemd naar kwekerij
Het was een enorme lap grond die de ondernemers in hun bezit hadden en nadat opa gestopt was met de kwekerij, klopte de gemeente bij opa en oma aan om een deel te kopen. Daar verrees later de nieuwe wijk De Elshof, vernoemd naar de kwekerij.

Wiebe en Esther wonen voor deze wijk, in het oude huis van opa en oma.

Een soort eerbetoon aan opa en oma
Toen de gemeente aankondigde bomen uit te delen onder de inwoners, bedacht Esther zich geen moment en besloot uit de keuzemogelijkheden die er waren een perenboom te kiezen. “Het leek me leuk om de perenboom terug te brengen naar deze plek. Als een soort eerbetoon aan de opa en oma van mijn man. Hij staat nu in onze achtertuin.”

Stoop Groenvoorziening BV uit Waarland is momenteel druk bezig met het planten van nog ruim 200 bomen. Samen met de bomen die in het begin van dit jaar zijn geplant komt het totale aantal daarmee uit op ongeveer 350 stuks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *