Klimaat moe?

Afgelopen jaren zie en hoor je steeds vaker dat het klimaat verandert, en dat is mede door ons zelf.
En ik ben de laatste om te ontkennen dat we er met z’n allen niet een enorm zootje van maken.

Maar ik merk wel aan mijzelf dat ik het nieuws over klimaatverandering tegenwoordig sneller oversla. Zo lang Trump het liefst Groenland koopt (echt niet vanwege de prachtige natuur), er zoveel bedrijven zijn die alleen maar bezig zijn met hun eigen reputatie, economie en geldstromen én bijvoorbeeld Brazilië de branden in de Amazone niet echt  prioriteit geeft, heeft het weinig zin dat ik me als individu druk maak om het klimaat. Toch??

Dat is niet helemaal waar natuurlijk. Ik heb ooit geleerd over de cirkel van Covey. Wellicht ken je hem (zo niet… Google is je beste vriend). Covey ging uit van het principe dat je niet de hele wereld kunt veranderen, maar wel een kring van invloed hebt. Oftewel…op wie heb je invloed om veranderingen te bewerkstelligen. Heel simpel gezegd… je hebt altijd invloed op datgene wat jij zelf doet!

En dan geloof ik ook nog in het feit dat ik wellicht een druppel op een gloeiende plaat ben. Maar als we met elkaar genoeg druppels vormen, dan koelt de gloeiende plaat vanzelf af.

En daarom let ik erop dat ik de fiets pak als dat mogelijk is. Lampen(led) laat ik niet onnodig branden. De droger staat alleen aan als het echt niet anders kan. Er staat niet dagelijks vlees op het menu, en in de winkel let ik erop dat ik seizoensproducten koop in plaats van geïmporteerde blauwe bessen uit Turkije.

En jij…welk steentje draag jij bij binnen je cirkel van Covey?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *