Laat je niet tegenhouden

‘Het opruimen van zwerfafval helpt niet.’ Dat hoor ik regelmatig om me heen als ik weer eens een ronde doe door het dorp. Zelf deel ik die mening deels. Want ja, als ik zwerfafval opruim en ik draai me om, dan ligt er weer iets. Aan de andere kant is datgene wat ik opruim wel weg en richt geen schade meer aan. Maar ook de gedachte ‘wat ik opruim in Anna Paulowna… wie maalt daar nou om.’

Om niet ontmoedigd te raken door dit gegeven heb ik twee jaar terug besloten om een aantal dingen te doen.
* Het vastleggen van zwerfafval met behulp van Litterati. Want data is feitelijke informatie en brengt inzicht.
* Social media. Ik ben de Facebookpagina Zwerfie Anna Paulowna gestart en ook op Instagram en Twitter. Om twee redenen: door anderen te volgen die net als ik strijden tegen zwerfafval heb je het gevoel niet alleen te staan. En de andere reden is dat ik het probleem zwerfafval visueel maak en hiermee anderen kan inspireren of laten nadenken. 

Inspirerende gesprekken
Door het gebruik van social media word ik steeds vaker op straat aangesproken wordt: “Hey, jij bent toch Zwerfie?” Dan ontvouwt zich vaak een mooi gesprek dat inspirerend is voor beiden. En ik bereik steeds meer mensen met mijn boodschap over zwerfafval. Dat motiveert.

Antaflu voortaan in papier
Daarnaast zijn er successen door het vastleggen van zwerfafval. Door de gemeenschappelijke kracht van alle Nederlandse Litterati-gebruikers komt Pervasco half 2020 met Antaflu (ja, die hoestsnoepjes) wikkels van papier in plaats van de overbekende plastic verpakkingen.

Stop verkoop Knetterbal
En in de strijd tegen de plastic vuurwerkrestanten van de Knetterbal hebben we al bereikt dat Hema en Albert Heijn de verkoop van dit wegwerpplastic gestopt zijn. En ook in deze strijd gaan we door!

Al mijn individuele vastleggingen in Litterati leveren een bijdrage aan deze successen.

Maak het verschil
Wat ik eigenlijk wil meegeven is dat jij als mens ook het verschil kunt maken. Als je iets écht wil, dan kan het. Gebruik je positieve energie en kom erachter dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Dus mocht je iets willen bereiken in 2020… Ga ervoor!

Voor nu wens ik jullie alvast hele mooie, schone feestdagen toe.

Arnoud Blijdorp, ‘Zwerfie Anna Paulowna’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *