Mac of Windows?

Mensen die overwegen een nieuwe computer aan te schaffen, stellen mij vaak de bekende vraag: “Wat adviseer jij, Mac of Windows?” 

Windows 
Ons bedrijf ontzorgt al jaren kantoren van MKB-bedrijven in hun ICT behoeften. Op deze kantoren domineert Windows de werkplekken en servers. Natuurlijk hebben wij jarenlang dezelfde software gebruikt als onze relaties en hadden wij ook overal Windows in gebruik. 

Mac 
Natuurlijk kijken wij altijd om ons heen en proberen wij verder te kijken dan alleen het hier en nu. Waar gaat het heen met de markt? In 2010 zagen wij onze kans schoon. Het macOS X van toen vonden wij eindelijk goed genoeg om ons kantoorwerk op te doen en ons hele kantoor ging massaal over van Windows naar Mac. 

Voordelen van Mac 
De computers van Apple waren natuurlijk in de eerste plaats veel mooier dan die saaie computers met Windows. Apple heeft onder Jony Ive prachtige producten voortgebracht. Er wordt gefluisterd dat deze mooie apparaten langer hun waarde vasthouden en dat ze langer meegaan dan apparaten van bijvoorbeeld Hewlett-Packard of Dell met Windows erop. Technisch heeft Apple het zó geregeld, dat je iedere Mac met een kabel aan een andere Mac kunt hangen om je computer op te starten in een “donor-machine”. Apple kan dat natuurlijk doen, omdat ze de hardware maken én de software. Dit kan handig zijn als je computer stuk is of als je wilt testen of dat het geval is. Met Windows was dit nooit mogelijk, omdat Windows door Microsoft werd gemaakt en de computer door een ander bedrijf. Apple beschikte bovendien over Time Machine, een ingebouwd backupprogramma, waarmee je makkelijk je computer en alles erop kon veiligstellen. De slogan van Steve Jobs, de voorman van Apple was altijd “It just works!” – het werkt gewoon. Geen technisch gezeur, gewoon de stekker erin en hij doet het. Dit is ook altijd het succes achter de iPhone van Apple geweest. 

De PC markt tussen 2010-2020 
Tussen 2010 en 2020 is er veel gebeurd. De markt voor PC’s is jaar na jaar gekrompen. Er zijn steeds minder computers verkocht en waar er PC’s werden verkocht, waren het eerder Macs dan computers met Windows. Zelfs op de kantoren waar Windows altijd de werkplekken domineerde, verschenen computers van Apple. Intel heeft nog geprobeerd het tij te keren met hun Ultrabook-initiatief, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Je zou dus kunnen zeggen dat de Macs de PC markt het afgelopen decennium hebben voortgetrokken. Je zou ook kunnen zeggen dat wij deze beweging hadden voorzien en dat we vooraan in de trein zaten. 

Apple over de top 
Inmiddels is Steve Jobs overleden en topontwerper Jony Ive heeft het bedrijf verlaten, samen met andere kopstukken die Apple hebben grootgebracht. Apple heeft een enorm scala aan nieuwe producten gelanceerd. Zo zijn er iPhones en iPads in alle denkbare formaten – iets waar Steve Jobs duidelijk ideeën over had. Onder zijn leiding zouden er nooit zoveel verschillende formaten zijn gekomen. De markt en het productengamma zijn helemaal verzadigd. Ook op de pen (stylus) van de iPad was Steve jobs altijd fel tegen. Hij vond dat aan je hand al vijf pennen zaten. Wat hem betreft moest je de apparaten gewoon met je eigen vingers bedienen. Apple heeft de Apple Watch gelanceerd, waarvan we later dit jaar inmiddels het nieuwe model Series 6 verwachten en Apple zou al jaren in het geheim bezig zijn met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Of dat waar is, blijft tot op heden een mysterie. Links en rechts heeft Apple ook producten en diensten geschrapt, omdat ze simpelweg geen mensen meer hadden om alle posten te bemannen. Zo heeft Apple het programma iTunes laten vallen en hun ooit zo populaire WiFi-apparatuur de AirPort, waarmee je ook die backup van je Mac kon maken als hij over een harde schijf beschikte. Grote dingen zijn veranderd, maar ook kleine dingen. Het “loepje” om tekst te selecteren op je iPhone was ooit bedacht door een Nederlandse ontwerper, die in dienst was bij Apple. Hij heeft het bedrijf verlaten en het loepje is ook weg. Ik weet niet hoe jij het doet, maar als ik op mijn iPhone wat tekst probeer te selecteren en te kopiëren/plakken, dan kost mij dat vandaag de dag veel meer moeite dan vroeger. 

Ik denk dat Apple over de top is en dat het hier vandaan bergafwaarts gaat. Er zijn nog nooit zoveel problemen geweest met macOS, het besturingssysteem van de Mac en ook iOS, de software onder de iPhone is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. De apparaten lopen vast, werken niet bij en ondertussen houdt Apple alle kaarten tegen de borst. Er is geen discussie met Apple mogelijk, maar ondertussen staat Apple ook niet toe dat er bijvoorbeeld antivirusprogramma’s op de iPhone komen in de App Store. Dat is niet nodig, vinden ze, maar dat is natuurlijk niet waar. Er zijn geen signalen dat het op korte termijn beter gaat worden. 

Refurbished Mac 
De apparaten van Apple zijn nog steeds mooi en ze zijn daarom relatief lang in omloop. Als je op Marktplaats zoekt naar een tweedehands Mac, dan vind je er genoeg. Er zijn zelfs bedrijven die ze opknappen, zodat ze een tweede (of derde) leven kunnen krijgen. Hierin schuilt ook een gevaar: Apple ondersteunt oude hardwaremodellen slechts beperkt. Als jouw (overigens nog prachtig uitziende) Mac niet meer het nieuwste besturingssysteem kan draaien, dan krijg je er geen software-updates meer voor en ook geen beveiligingsupdates. Daardoor kun je je apparaat feitelijk niet veilig meer gebruiken. Wat geldt voor Macs geldt ook voor iPhones. Daar komt bij, dat Apple zeer terughoudend is met het publiceren van betrouwbare informatie over het vervallen van ondersteuning. 

Toch maar Windows! 
Gisteren kwam ik een tien jaar oude HP EliteBook laptop tegen met daarop Windows 7. Hij was door zijn vorige baasje nog voorzien van een nieuw beeldscherm. De accu van de laptop was slecht en Windows 7 wordt sinds 14 februari 2020 niet meer ondersteund door Microsoft. De huidige eigenaar (die in vintage designmeubelen handelt en die niet vies is van wat opknapwerk) heb ik geadviseerd een SSD-harde schijf te kopen voor zijn oude beestje. Voor de upgrade naar Windows 10 heeft hij geen nieuwe licentie hoeven kopen en met een nieuwe accu heeft hij voor minder dan EUR 100 een laptop waar hij veilig mee kan blijven werken. Al zijn bestanden en programma’s hebben ongeschonden de upgrade van Windows 7 naar Windows 10 doorstaan en dat had met een Mac uit 2010 nooit gekund. 

Als iemand mij vandaag zou vragen of hij Mac of Windows moest kopen, zou ik dus zeker Windows adviseren. 

Een gedachte over “Mac of Windows?

  • 10 juli 2020 om 07:27
    Permalink

    Ik weet niet hoe jij het doet, maar als ik op mijn iPhone wat tekst probeer te selecteren en te kopiëren/plakken, dan kost mij dat vandaag de dag veel meer moeite dan vroeger.

    Gebruik de spatiebalk, daarmee kan je de tekst nog beter selecteren, door de spatiebalk ingedrukt te houden en je duim over het hele keyboard te bewegen kan je minuscuul selecteren. Eigenlijk veel beter dan het vergrootglas.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *