Medisch ID

De zomervakantie komt eraan! Misschien blijf je dit jaar thuis of ga je op vakantie in eigen land. Wat je ook doet: het is slim om je mobiele telefoon te voorzien van je Medisch ID. Mocht je onverhoopt onwel worden, dan kan degene die je vindt makkelijk contact opnemen met je noodcontactpersoon.

EPD
Je Medisch ID is niet hetzelfde als een elektronisch patiëntendossier (EPD). Jouw Medisch ID staat alleen op jouw mobiele telefoon en bevat onder andere jouw naam, leeftijd, eventueel gewicht, lengte bloedgroep, eventueel medicijngebruik, allergieën en naam plus telefoonnummer in geval van nood. Vul in wat je wilt delen en laat weg wat je niet wilt delen.

Donorcodicil
Vroeger had je een donorcodicil in je portemonnee, waarmee je kon aangeven of je na je dood organen wilde doneren aan de wetenschap. Tegenwoordig kun je dat ook in je Medisch ID op je mobiele telefoon aangeven.

Apple Watch
Als je een iPhone hebt in combinatie met een Apple Watch, dan kun je je Medisch ID bekijken door de zijknop van je Apple Watch in te drukken en vast te houden. Let wel op, want als je de zijknop lang genoeg vasthoudt, dan gaat je Watch piepen, om tenslotte 112 te bellen. Laat dus op tijd die zijknop weer los! Als je een Apple Watch Series 4 of nieuwer hebt, beschik je bovendien over Valdetectie. Hiermee kan je Watch “voelen” dat je bent gevallen en alarm slaan als je niet tijdig bevestigt dat het goed met je gaat. Valdetectie dien je vooraf eerst in te stellen in de Apple Watch app op je iPhone en vervolgens kies je “SOS-noodmelding”. Dit kan handig zijn als je epilepsie, diabetes of iets anders hebt.

Noodcontacten
Op een iPhone kun je meer dan 1 noodcontactpersoon opgeven. Ook kun je jouw relatie tot diegene invoeren. Natuurlijk is het beleefd en praktisch om mensen die je opgeeft vooraf even in te seinen dat ze jouw noodcontact zijn.

iPhone / Android
Er zijn wat verschillen tussen Medisch ID op een iPhone en Android. Als je een SOS-melding met je iPhone of Apple Watch genereert, dan belt je toestel 112 en stuurt ook een smsje naar je noodcontacten. Bovendien geeft je iPhone na een incident automatisch je locatie door aan je noodcontacten, totdat je dit uitschakelt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je naar een ziekenhuis of EHBO-post wordt vervoerd. Op Android is je Medisch ID vooral
bedoeld voor zorgpersoneel om contact op te nemen met je noodcontactpersoon.

iPhone
Ga op je iPhone naar je Instellingen en dan naar SOS Noodmelding. Hier kun je aangeven wie je noodcontact is en hoe je wilt dat je iPhone reageert in geval van nood. Via Instellingen, Gezondheid kun je je Medisch ID rechtstreeks inzien/wijzigen.

Android
Op Android-toestellen is wat meer variatie in software dan iPhone. Hierdoor zijn de instellingen per toestel verschillend. Ga naar Instellingen, Gebruikers. Daar staat een kopje “Informatie bij nood”.
Natuurlijk hoop ik dat je een fijne vakantie zult hebben en hopelijk heb je je Medisch ID nooit nodig. Toch is het goed om van tijd tot tijd even te controleren of alles nog goed staat – dan ga je een stuk lekkerder op vakantie. Tot over een paar weken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *