Nieuwe Windows

Iedere zes maanden brengt Microsoft een nieuwe versie van Windows 10 uit die ze nummeren met een versienummer jaar-jaar-maand-maand. Zo had je 1909, 1903, 1809, 1803 etc. 

Windows 2003? 
De nieuwe voorjaarsversie voor 2020 zou eigenlijk versie 2003 gaan heten, maar dat vond Microsoft te verwarrend vanwege hun oudere besturingssysteem Windows Server 2003. Ze hebben daarom een ander nummer gekozen. 

Windows 2004 
De nieuwe versie van Windows 10 is eind mei 2020 uitgekomen en draagt het verrassende nummer 2004! Dit nummer staat voor de vierde maand van het jaar 2020 en heeft dus niets te maken met het jaar 2004, waarin social media site Hyves startte in Nederland. Microsoft heeft nooit eerder een Windows 2004 uitgebracht en zo kan geen verwarring ontstaan als je op Google zou zoeken op “Windows 2004” – het is voor Google dan duidelijk dat je zoekt naar de nieuwe Windows 10 build 2004 en niet naar een ander, gelijknamig, ouder product. 

Wel of niet bijwerken? 
Software is mensenwerk en bevat altijd fouten. Microsoft lost niet alleen problemen op in hun nieuwe versies van Windows, maar voegt ook nieuwe onderdelen toe, die op hun beurt dan weer fouten kunnen bevatten. Bij voorgaande versies werden vaak nieuwe fouten geïntroduceerd, wat dan weer de discussie deed oplaaien of je wel of niet moest upgraden. 

Wel bijwerken 
Continue vooruitgang is beter dan uitgestelde perfectie. Je kunt je besturingssysteem beter telkens een stukje beter maken, dan niets doen en afwachten tot het perfecte foutloze besturingssysteem ooit komt. Dat gaat bij Microsoft sowieso nooit gebeuren, haha 😉 Mijn advies is dus: wacht niet en installeer die nieuwe versie. Als er iets mis mee is (en dat zal ongetwijfeld blijken), dan komt er weer een nieuwe update om dat te verhelpen. 

Als je niet bijwerkt 
Als je niet zou bijwerken naar de nieuwste versie van Windows 10, dan blijf je achter met een oude versie, die op den duur niet meer zal worden voorzien van updates door Microsoft. Daardoor ben je onnodig kwetsbaar voor beveiligingsproblemen. Ik adviseer iedereen om zijn computer dus wel bij te (laten) werken. 

Controle 
Controleer met behulp van het commando winver of jouw computer al de nieuwste versie van Windows 10 heeft gekregen. Misschien is hij al automatisch bijgewerkt en hoef je niets meer te doen. Neem contact op met jouw eigen Computerfluisteraar als je vragen of problemen hebt. Je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *