OBS de Zandhorst: Onderwijs in Corona tijd

Het is maandag  16 maart 2020 en wij stappen onverwachts in de achtbaan. Kinderen, ouders en leerkrachten gaan allemaal in hetzelfde treintje. Spanning, onzekerheid, daadkracht, opluchting: alle emoties waren hoorbaar en zichtbaar. Hoe lang het duurt, wat kunnen we verwachten?

De corona-periode doet iets met mensen, met iedereen. Er zijn nieuwe regels, heb je tijd nodig voor jezelf, maar ook samen met anderen. Het is zoeken naar nieuw evenwicht. Ouders ervaren dat het begeleiden van thuisonderwijs meer vraagt dan werk in een schema zetten en “hup aan het werk”. En leerkrachten ervaren dat onderwijs veel meer is dan het digitaal aanbieden van opdrachten en instructiefilmpjes maken.

Als leerkracht mis je het delen van ervaringen. De lol, het groepsgebeuren, iets samen bereiken, het samen vieren van mooie dingen of delen als er iets ergs gebeurd is.

Iedereen zit in een unieke situatie en die vraagt veel van kinderen, ouders en leerkrachten. Ze doen positieve en negatieve ervaringen op. En al die ervaringen hebben invloed op het leren, maar ook op hun gedrag en houding.

Als we straks weer beginnen, is de mogelijk opgedane leerachterstand eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Veel belangrijker is het samen verkennen wat de nieuwe beginsituatie is. Waar sta jij nu? De tijd nemen voor reflectie op wat we hebben meegemaakt. En vanuit ieders eigen situatie gaan we vorm en inhoud geven aan ons onderwijs. 

Een ding weten we op de Zandhorst zeker: Ongeacht de omstandigheden, wij willen het beste voor de kinderen. Met elkaar ontdekken we de nieuwe beginsituatie! We gaan er met elkaar voor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *