Operatie Spatplastic


Degene die mij volgen op social media (Instagram, Facebook en Twitter: Zwerfie Anna Paulowna), weten dat er afgelopen jaar 2 succesvolle acties geweest zijn in de strijd tegen zwerfafval.

We hebben de Antaflu wikkeltjes definitief veranderd van plastic naar papieren wikkeltjes. En met operatie Knetterbal hebben we het commitment van vele verkopers en importeurs van vuurwerk, dat zij niet langer plastic vuurwerk ter verkoop aanbieden. Kleine stapjes, maar het zorgt wel voor een sneeuwbaleffect.

En nu hebben we een nieuwe actie gelanceerd. Operatie Spatplastic! Wederom met Dirk Groot (@zwerfinator) en Merijn Tinga (@Plastic Soup Surfer) als aanvoerders. En eigenlijk voortbordurend op operatie Knetterbal. De knetterbal is letterlijk weg-werp-plastic. Gemaakt en bedoeld om op straat te gooien. En dan blijven de plastic restanten achter…

Hetzelfde concept zijn waterballonnen, waar we het in Operatie Spatplastic over hebben.
Ze zijn gemaakt om op straat plezier met elkaar te beleven. En plezier, dat geeft het. Maar… de restanten blijven achter. Deze vergaan niet. Ze vallen uiteen in kleine stukjes of worden gegeten door dieren.

Wat ons doel is? De waterballonnetjes uit de schappen halen én de alternatieven aanbieden. Inmiddels zitten we al op enorme aantallen gevonden en vastgelegde waterballonnetjes. Wil je meehelpen? Laat het me weten door middel van een berichtje!

Nog even over alternatieven gesproken. Er zijn herbruikbare ‘splashballs’. Je kunt met waterpistolen een prachtig watergevecht houden. Of ga lekker flessenvoetbal spelen (wie deed dat vroeger niet).
Want nee, ik ben niet een tegenstander van plezier maken met elkaar.
Maar het kan ook door middel van vrij eenvoudige alternatieven die minder schadelijk zijn voor de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *