Oppassen geblazen voor de eikenprocessierups

De haren van de eikenprocessierups kunnen bij mensen vooral voor intense jeuk zorgen, bij honden kunnen ze zelfs tot ‘een erbarmelijke dood’ leiden, aldus eikenprocessierups-expert Silvia Hellingman.

Eikenprocessierups
Het Kenniscentrum Eikenprocessierups liet vorige week weten dat de insecten dit jaar in zo’n 30 procent van de eiken zitten, waar dat vorig jaar nog 55 procent was. Minder jeukgevaar dus, maar de klachten zullen hoe dan ook weer gaan toenemen.

En dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zo legt Hellingman uit: “Als honden bij de boom gaan snuffelen waar de rupsen heen zijn gekropen of rond de plek van een nest, kunnen die brandharen in de vacht of in de ogen terechtkomen.”

Honden
Wanneer de haartjes in de mond belanden, kan dat voor wondjes zorgen. Hierdoor kan de tong afsterven, waarna de hond zelfs kan komen te overlijden. Om dat te voorkomen raadt Hellingman aan zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan wanneer een hond benauwd wordt en gaat schuimbekken: “Elke minuut telt dan om hun leven te redden.”

Hoeveel honden op deze manier zijn overleden, is niet bijgehouden, maar Hellingman heeft het tegenover Dionne Stax en Toine van Peperstraten over “tientallen” in 2019. Daarbij benadrukt ze dat ook katten en landbouwhuisdieren slachtoffer kunnen worden.

Aan de lijn
Bezorgde hondenbezitters kunnen volgens Hellingman de hond tot augustus beter aan de lijn laten op plekken waar eiken staan. Maar ook op plekken waar je de nesten niet verwacht, moet opgelet worden: “We hebben storm gehad, dus er kunnen ook nesten van de bomen afgewaaid zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *