Overleden en dan….

“Ehh… we willen het liefste dat hij thuisblijft, maar denk jij dat dit kan?” Het is opvallend hoe vaak mensen twijfelen of het wel mogelijk is om hun lief thuis te houden tijdens de week van de uitvaart.
Mijn antwoord is dan heel kort. Bij twijfel; doen! Er is namelijk (bijna) altijd een oplossing, en het is enorm waardevol om elk moment nog even bij je lief te kunnen zijn zonder dat je ‘op bezoek’ hoeft te gaan. Daarom in deze blog een ode aan de thuisopbaring.

Thuisopbaring na overlijden in ziekenhuis of hospice

Om het eerste misverstand gelijk al te noemen: Ook na het overlijden in een ziekenhuis of hospice kan gekozen worden om je lief naar huis te halen. Voorafgaand spreek ik met de nabestaanden in het betreffende woonhuis af en samen bereiden we dan de thuiskomst voor. We zetten alles klaar en
begeleiden daarna de dierbare naar huis. Of de familie blijft thuis en ik breng de overledene naar huis.

Plek voor een thuisopbaring

Een andere twijfel die ik vaak hoor is of er wel genoeg plek is. Ook dit hoeft (bijna) nooit een probleem te zijn. Met kamerschermen of mooie bossen bloemen is al heel snel een hoekje te creëren. En hoe mooi is het om de overledene op te baren op een plek waar hij graag was? In de biljartkamer, op de plek bij het raam waar oma zo graag zat te breien of zelfs in het schuurtje waar zoveel uurtjes vrije tijd zijn doorgebracht. Geloof me, als we met elkaar ruimtes bekijken en praten over mogelijkheden komt er (bijna) altijd wel een geschikte plaats uit.

Thuisopbaring van een alleenstaande

Ook als iemand alleen woont is het mogelijk om hem/haar in de vertrouwde omgeving op te baren.
Dat dit niet zou mogen kan gelijk in het rijk der fabelen ondergebracht worden. Hoewel sommige verzorgingshuizen hier eigen regels voor hebben, navragen is dus altijd belangrijk.

Wat komt er kijken bij een thuisopbaring?

Bij een thuisopbaring is er veel te kiezen. Als we de plek bepaald hebben gaan we nadenken of de overledene in bed of in een kist of baarplank opgebaard gaat worden. Ook over de opbaar methode kunnen we het hebben. Ik heb eigen koeling omdat dit verreweg het vaakste gekozen wordt. Maar ook thanatopraxie (lichte balseming) of andere methodes zijn mogelijk. Elke dag kom ik langs voor controle. Dat is nog een voordeel van een thuisopbaring. Omdat er in de week van de uitvaart veel geregeld moet worden kan er zo bij elk bezoek ongemerkt elke keer een klein stukje meer beslist worden. En is er alle tijd om in alle rust na te denken welke keuzes je wilt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *