Paraveterinair Donna kent kneepjes van het vak

“Een paraveterinair kent de kneepjes van het vak en is hoger opgeleid dan een dierenartsassistent. Als je deze opleiding hebt afgerond, kun en mag je medische assistentie verlenen aan de dierenarts. Omdat je de theorie hebt geleerd en in de praktijk hebt geoefend, mag je bijvoorbeeld eerste hulp bieden bij spoedgevallen.” Dat weet Donna Pruisscher. Ze is paraveterinair.

“Je kunt röntgenfoto’s maken en mag assisteren bij een echografie. Je bent de eerste contactpersoon voor mensen en dieren en speelt daarom een belangrijke rol als ‘visitekaartje’ van de praktijk en in de communicatie. Daarnaast geef je advies over geneesmiddelen en de manier van toedienen. Maar in de eerste plaats ben je de volwaardige assistent van de dierenarts. Dus je beheert ook de receptie en helpt hem of haar bij het spreekuur en operaties”, aldus de paraveterinair.

Certificaat
Een paraveterinair valt onder het ‘Besluit diergeneeskundigen’, onderdeel van de ‘Wet dieren’. In dit besluit en in de bijbehorende regeling diergeneeskundigen staat omschreven aan welke eisen de opleiding tot paraveterinair dierenartsassistent moet voldoen.

Veel van anatomie
“In twee cursus jaren weet je bijvoorbeeld veel van de anatomie. Je kent de instrumenten van een dierenartsenpraktijk en weet ermee om te gaan. Je weet hoe je bloed moet prikken, medicatie moet toe dienen en je weet veel van dieren ziektes af. Ook weet je hoe je een hond plaatselijk of geheel kunt verdoven of hoe je het bloed van een konijn moet onderzoeken en je krijgt ook een cursus dieren Ehbo.”

Waar een wil is is een weg
Het niveau van de opleiding paraveterinair dierenartsassistent is mbo-4 niveau, waarbij rekening gehouden dient te worden met een hbo-werktempo. “Ook daarop ben ik super trots. Dat ik jullie kan vertellen dat ik al zo ver ben gekomen. Ik kom namelijk vanuit groep 8 met een basisniveau 2-advies. Toen ben ik naar niveau 3 gestroomd. En nu sta ik al hier op niveau 4 met hbo-tempo. Waar een wil is is een weg! Onthoud dat goed. Na deze cursus ga ik mijn pensionpapier halen en ga ik een microscoop aanschaffen om mest onderzoek uit te gaan voeren voor paarden!”

Meer weten over Donna? Kijk eens op haar facebook-pagina: Diensten voor dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *