Rutte heeft gesproken

Basisscholen mogen na de meivakantie weer „geheel of gedeeltelijk” open in Nederland. De leerlingen gaan vanaf 11 mei in eerste instantie de helft van de tijd naar school. Hoe dit er in praktijk uit zal zien, zal per school verschillen. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist namens het kabinet bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Hetzelfde geldt voor de buitenschoolse kinderopvang, het speciaal onderwijs voor de basisschoolleeftijd en de kinderopvang, die wordt afgestemd op wanneer scholen open zijn. Het middelbare schoolonderwijs kan zoals het er nu uitziet op 1 juni weer open, waarbij scholen erop moeten toezien dat leerlingen anderhalve meter afstand van elkaar houden, aldus Rutte.

Ook het sportbeleid voor kinderen wordt versoepeld. Zo mogen kinderen tot 12 jaar vanaf 28 april weer samen sporten zonder de anderhalve meter-regel in acht te nemen. Kinderen van 12 tot 18 jaar oud mogen wel samen sporten, maar moeten daarbij wel de verplichte afstand houden. Ouders langs de lijn zijn niet toegestaan.

Voor organisatoren van evenementen is er slecht nieuws: tot zeker 1 september geldt een verbod op evenementen met een meld- en vergunningsplicht zoals muziekfestivals en beurzen. Dit betekent dat ook het Nederlandse profvoetbal niet kan worden hervat voor september.

Alle andere coronamaatregelen worden verlengd tot 20 mei. Dat betekent dat tot die tijd geen bezoekers bij verpleeghuizen welkom zijn en dat cafés en restaurants tot zeker 20 mei gesloten blijven. „Deze coronacrisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken”, zei Rutte tijdens de persconferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *