Rust en ruimte op zorgboerderij Blij op de Boerderij

Aan de Keinsmerweg, even buiten het dorp ‘t Zand staat de Zorgboerderij en pluktuin van Jos en Diana Sprenkeling. Al ruim 15 jaar zijn zij de trotse eigenaren van de boerderij en nu in 2020 bestaan zij al 8 jaar en bieden zij deze oase van rust aan voor mensen met een verstandelijke beperking, licht dementerende, eenzame ouderen of gewoon mensen die even een stukje rust nodig hebben in hun leven.

Mensen kunnen op de boerderij heerlijk bloemen plukken in de speciale pluktuin of de dieren verzorgen en lekker creatief zijn. De boerderij is onderdeel van stichting Landzijde, deze stichting is een overkoepelende organisatie van meerdere zorgboerderijen. De doelgroep van mensen is vanaf een jaar of 15 tot ouder, er lopen mensen van tachtig nog heerlijk bloemen te plukken of gewoon een bakje koffie te drinken. Iedereen functioneert op zijn eigen kunnen en niveau. Het mooiste aan dit project is dat naast het personeel en de vrijwilligers die aanwezig zijn, de mensen elkaar ook helpen en ondersteunen. Want u moet het zo zien er lopen mensen rond met een verstandelijke beperking, met autisme, eenzame ouderen, beginnende dementerende mensen met een psychische aandoening die vanuit het GGZ worden door gestuurd, dus de doelgroep is zo divers dat sommige van hun de andere weer kunnen helpen. Ook voor jeugd die tussen wal en schip vallen qua school kunnen bij de Zorgboerderij in samenwerking met het Clusiuscollege toch nog een diploma halen.

Iedere dag zijn er rond de 12 cliënten aanwezig op de boerderij, ’s morgens starten ze met een kopje thee of koffie en bespreken ze wat er die dag gedaan moet worden. De meeste cliënten worden door Jos persoonlijk opgehaald met de bus, en sommige komen heerlijk op de fiets als het weer het toelaat en anders met eigen ander vervoer. Vele van hen hebben een vast dagprogramma van “werken” op de boerderij, ook al is geen dag hetzelfde op de boerderij. Het stel heeft naast hun zelf nog 2 vaste personeelsleden in dienst en vier vrijwilligers.

De Boerderij is van maandag tot en met vrijdag open, het is daarom toch wel een must om nog een aantal vrijwilligers erbij te kunnen krijgen. Er is ook nog ruimte voor een aantal cliënten en iedereen is welkom, het is wel zo dat de nieuwe cliënt binnen de bestaande groep moeten passen want het is nu een hele hechte groep, er is een basis en dat is zo belangrijk voor iedereen.

Je kan bij de Zorgboerderij Blij op de Boerderij ook prachtige boeketten plukken in de speciale pluktuin voor maar 3 tot 5 euro, en een bakje koffie of thee kan je dan ook lekker pakken en dat is tegen een vrijwillige bijdrage.

Ook leent de boerderij zich prima om kinderfeestje te houden in de zomermaanden of er komen organisaties langs om gezellig te gaan plukken en aansluitend een high tea te nuttigen, het kan allemaal in samenspraak geregeld worden. Dus u leest het goed, Blij op de Boerderij is ontzettend veelzijdig. Voor meer informatie kunt u altijd even kijken op hun website www.blij-op-de-boerderij.nl vanaf 01 mei tot en met oktober is de tuin weer volop open voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *