Stalletjes aan de weg

Ze zijn sinds jaren niet zo hip geweest als nu, stalletjes aan de weg met verkoop van bloemen, planten, fruit, groente, vlees en noem maar op. De stalletjes/kraampjes staan vaak bij mensen aan de deur of voor op het pad en de producten komen vaak puur en vers van het land.

Groep oprichten
Drie jaar geleden kwam bij Peter de Rooy uit Hoorn en eigenaar van een Tandenbleeksalon op het idee om een groep op te richten op Facebook voor stalletjes aan de weg. Hij reed samen met zijn vrouw altijd al rondjes opzoek naar leuke stalletjes maar hoe fijn zou het zijn om daar een overzicht in krijgen. Maar ja waar begin je en daarnaast komen alle regeltjes van de wet ook om de hoek kijken. Dus heeft de groep al die tijd 2 leden gehad hij en zijn vrouw althans tot 3 weken geleden dan.

Hulpvraag
Via de Corona hulp groep zag Peter de oproep van het proefkantoor die met zijn handen in het haar zat omdat de afname van zijn product zo goed als stil stond. En daarnaast de oproep van vele mensen waar er van alles te koop was omdat de supermarkten het allemaal niet konden berijden door het hamstergedrag van velen.

En daar was Peter zijn groep die hij jaren geleden had opgericht. En met succes want binnen 1 dag is deze groep van 2 naar 500 leden toe gegroeid en is dit inmiddels uitgegroeid binnen 3 weken naar 22.000 volgers. Dat Peter niet de enige was die behoefte had aan een overzicht van de stalletjes dat is gezien dit aantal wel duidelijk.

Verdeling
Omdat de teller zo hard liep met aanmeldingen wilde Peter ook iets gaan doen met de binnen gekomen informatie daarom is hij deze google pagina gestart waarop u alle informatie kan vinden.
Peter heeft hij een onderverdeling gemaakt op kleur qua wat u voor kan vinden
Blauw = bloemen en planten
Groen =groenten en fruit
Grijs = diverse
Rood = vlees,gevogelte,vis
Geel = zuivel
Paars = boekenkast
Lichtblauw = theetuin

Economische krik
Doordat Peter zijn salon voor tandenbleken door het Corona virus momenteel helemaal stil ligt heeft hij de tijd om dit allemaal te coördineren en in goede banen te lijden. Want hij heeft zoals hij zelf aangeeft er echt een dagtaak aan. Maar hij doet het met liefde en heel veel plezier, Peter is blij voor de mensen maar nog meer voor de boeren die aangeven echt een economische krik te hebben gekregen en dat ook zeker verdienen!

Verkoop eigen product
Naast dat wij contact hebben gehad met Peter hebben we ook even gebeld met Julia van Dam. Zij heeft samen met haar partner Coen Kneppers Hoeveslagerij Leeuwenhorn aan de Grote Sloot in Schagerbrug. Sinds 2 jaar runt het stel de boerderij eerst met 3 openingsdagen maar dat is sinds december 2019 uitgebreid naar 5 dagen en wel van van dinsdag t/m vrijdag open van 13.00 – 18.00 uur en zaterdag van 10.00 – 18.00 uur.

Naast hun eigen geproduceerde Pietmontees rundvlees verkopen zij biologisch varkens en kippenvlees, biologische groenten en ambachtelijke streekproducten uit eigen regio. Eigenlijk zijn zij niet een stalletje aan de weg, maar een stalletje met een dak er boven en wel gecreëerd in de boerderij waar het stel woont. In geval van vlees is het onmogelijk om dat in een stalletje aan de weg te verkopen.

De droom van beide was er om hun eigen pure runder product te verkopen en die droom is uitgekomen en breidt zich met steeds meer producten uit. Julia en Coen zijn dan ook zeker blij met het initiatief van Peter, ze hebben het drukker dan ooit. Dit is voor ons heel fijn geeft Julia aan maar ook zeker voor de bezoekers vele mensen hebben de boerderij ontdekt door de pagina van Peter. Veel bezoekers komen op de fiets, zijn ontspannen en hebben de tijd en houden zich gelukkig ook aan de gemaakte afspraken aldus Julia. Zo mogen er niet meer dan twee klanten te gelijk in de boerderij en wordt de 1.5 meter door iedereen goed gehanteerd. En uiteindelijk gaat iedereen nadat ze lekker rond gekeken hebben en hun boodschapjes hebben gedaan hun fiets/autotocht weer vervolgen op naar 1 van de volgende stalletjes op de uitgestippelde route.

Eigen groep
Ook in Anna Paulowna is er een Facebookpagina gestart, deze is speciaal voor Noord Holland Noord en bestrijken het gebied van Den Helder/ Den Oever tot aan Waarland/Callantsoog/Middenmeer. Ook zij proberen voor u een duidelijk overzicht te creëren, het voordeel van deze pagina is dat het allemaal redelijk in de buurt is en het ook voor mensen die geen auto hebben haalbaar is om langs te gaan. Dit is de google pagina die bij deze groep hoort.

Wij wensen u veel plezier als u op snor gaat naar uw boodschappen, maar vergeet niet de regels van deze tijd. En hanteer ook bij deze stalletjes de afspraken die gemaakt zijn door de RIVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *