Tuinmannen van de Spoorbuurt

Dinsdag ochtend half 9 vast prik, je ziet ze op het fietsie van verschillende kanten komen, de mannen van de tuinploeg van de Spoorbuurt. In totaal zijn ze nu met ze vijven: Henk van Kooten, Piet de Waard, Henk Brouwer, Kees Kaak en Frits Veul. Maar ook zeker niet te vergeten Peter Ruitenburg, de man die wekelijks de grasmat voor zijn rekening neemt, als nog niet iemand anders hem voor is geweest, we noemen hierin geen namen…

Een gezellige groep mannen waarbij je je meteen thuis voelt en die vol verhalen zitten. Dat is ook hun kracht, geeft Henk aan, inmiddels al 18 jaar vrijwilliger bij de tuinploeg. “De gezelligheid met elkaar is heel belangrijk. Als je eenmaal in het ritme zit en je kan een dinsdag niet, dan mis je het gewoon.”

Alleskunners
Inmiddels is de tuinploeg uitgegroeid tot een manus van alles groep. Wij kregen namelijk te horen wat de mannen allemaal doen en dat is niet mis. We nemen u mee in de bezigheden.

Naast het wekelijkse snoei-, schoffel-en knipwerk zorgen de mannen ervoor dat het waterpeil goed blijft en het water goed door blijft stromen. De kerk is namelijk gebouwd op houten palen en als deze niet nat blijven dan kunt u zelf wel bedenken wat er kan gebeuren met de kerk….
De mannen houden het kerkhof bij, zorgen dat alle graven er netjes uit blijven zien en dat de uitgebloeide bloemen weggegooid worden.
Zo komt Henk Brouwer vanuit de Grasweg elke week de vuilnisbak netjes aan de weg zetten, voorheen deed meneer van den Berg dat, maar na zijn overlijden bleef dit klusje staan en juist bij de groene bakken is het van belang dat deze goed leeg blijven.

Vrijwilligerswerk
Daarnaast hebben de mannen met elkaar de nieuwe schutting gebouwd. De schutting is aangevraagd door Phatuma Neef, een van de actieve kerkleden, via NL DOET (georganiseerd door het Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland). “Samen zijn we gezellig aan het bouwen geweest,” vertelt Piet, “en aan het einde van de dag kregen we een heerlijke maaltijd aangeboden. Voor iedereen die die dag zijn armen uit zijn mouwen had gestoken. Dat zijn leuke en gezellige momenten met elkaar.”

Mooie verhalen
Zoals aangegeven zitten sommige mannen er al jaren bij. Frits is er daar één van, door de jaren heen heeft hij dan ook al de mooiste dingen meegemaakt. Zo wordt er verteld dat bij de aanleg van de voortuin jaren geleden er vanuit de gemeente een schoonsgrondverklaring gevraagd werd. Jan van Elshout kwam vanuit de gemeente bij de mannen, en die beloofde dat dit geregeld zou worden. De verklaring kwam er ook… Pater Deins werd ingelicht en kwam met de oplossing. Hij heeft zijn zege gegeven met wijwater en de schoonsgrondverklaring was geregeld.

Dit was één van de vele leuke, grappige en interessante verhalen en ik denk dat als wij stoelen en koffie mee hadden genomen, we er nog gezeten hadden, zoveel als deze mannen te vertellen hebben. Maar hé, er moest natuurlijk ook gewerkt worden.

Extra handen nooit weg
Dus daar gingen de mannen weer, ieder aan hun eigen klus. Denkt u nu “ik heb op de dinsdag ochtend een paar uurtjes over en ik wil mij graag nuttig maken.” Dan bent u van harte welkom bij deze groep mannen. Zo geeft Kees aan: “Twee erbij zou net leuk zijn, als er dan eens iemand uitvalt dan blijft het voor de rest ook behapbaar en leuk. Ervaring is geen must, al zou een gepensioneerde tuinman/vrouw wel heel goed uitkomen qua kennis.” Maar zoals de mannen met klem zeggen: “Iedereen is van harte welkom!”

Wilt u uw aanmelden of meer informatie dat kan door gezellig langs te gaan op dinsdag ochtend of door even te bellen naar Henk van Kooten hij is te bereiken op telefoonnummer 0223-533992

Een gedachte over “Tuinmannen van de Spoorbuurt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *